Penízovka patří mezi vyhledávané lahůdky po celém světě!
Přečtěte si jak vypadají, v jakém období vyrůstají a jak je můžete zpracovat v kuchyni!
Vychutnejte si tuto lahodnou a voňavou houbu na 1 000 možných způsobů!
Co je penízovka sametonohá?
Tyto houby se také někdy nazývají „zlaté jehlice, lilie nebo enokitake“
Jsou druhem jedlé houby, která přirozeně roste na pařezech stromů od pozdního podzimu do časného jara.
Pěstované odrůdy se výrazně liší od těch, které rostou ve volné přírodě. Pěstované houby jsou zbaveny světla a pěstovány v prostředí bohatém na CO2, což vede k jejich bledě bílé barvě se štíhlými stonky dlouhými až 15 cm a malými klobouky.
Jak poznat penízovky?
- Tyto houby vyrůstají v období od října do dubna a řadí se mezi jedny z mála hub, které vyrůstají i v zimním období.
- Roste ve velkých shlucích na mrtvém dřevě, zejména listnatých stromů, ale také u rybníků, v parcích, zahradách a sadech.
- Klobouky jsou široké až 8 cm s rýhovaným okrajem. Povrch klobouku je lesklý, žlutooranžový až načervenalý.
- Lupeny jsou tenké, u mladých hub bílé a později žlutooranžové.
- Noha je tenká, podlouhlá. U mladých hub okrová, ale může být až černá.
- Dřeň je masitá, pevná s nasládlou vůní i chutí.
- V kuchyni se nejčastěji používá k pečené drůbeži, do rizota, polévek, omáček a topinek. Světově se řadí mezi nejchutnější houby, ale konzumují se pouze jejich kloboučky.
Jak penízovka chutná?
Mají jemnou, zemitou, lehce nasládlou a lehce ovocnou chuť. Když jsou čerstvé jejich textura je křupavá, a čím déle se vaří, stávájí se žvýkavější.
Dobře se párují s ingrediencemi, jako je sójová omáčka, citronová tráva, česnek, miso, zázvor a mořské řasy.
Nutriční hodnota penízovky (na 100 g)
Kalorie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasycené mastné kyseliny | Bílkoviny | Vláknina | Sůl |
36 kcal | 8 g | 0,2 g | 0, 3 g | 0 g | 2, 7 g | 2, 7 g | 3 mg |
Dále obsahují prvky jako: niacin, vápník, draslík, selen, měď, fosfor a železo.
Je také známo, že mezi jejich léčivé účinky patří:
- Prevence rakoviny – rakoviny prsu a jater
- Demence
- Prevence vysokého krevního tlaku
- Trombóze
- Žaludeční vředy
- Problémy s játry
- Záněty
Recepty s penízovkou sametonohou
Tyto houby se dají konzumovat jak syrové, tak vařené |
Před konzumací ořízněte nohy a omyjte |
Jemnou, křupavou texturu hub, lze podávat jako čerstvé v salátech, lehce je orestovat a přidat do smažených jídel s nudlemi, zamíchat do omelet, rizot, kari, sushi nebo dokonce do našich lahodných jarních závitků. Nejčastěji se používají v horkých polévkách, přidávají se pro texturu, ale lze je také blanšírovat ve směsi na bázi sójové omáčky a podávat jako hlavní jídlo |
Penízovka se nejčastěji podávají s nudlemi soba, sójovou omáčkou, miso, česnekem, cibulí, jarní cibulkou, mořskými řasami, kapustou, zázvorem, slaninou, mořskými plody, jako jsou krab, humr nebo krevety, citronovou trávou, čerstvými bylinkami, dlouhým fazolkami, mrkví, celerem a paprikou |
Dalším způsobem, jak použít houby, je přidat je čerstvé do misky s ramen nudlemi, pho nebo je rychle uvařit v horkém vývaru. Uvařte si náš recept na asijské Pad Tai a přidejte k němu smažené penízovky |
Svazky hub velikosti sousta se někdy zabalí do slaniny, grilují a poté se podávají v pikantní omáčce |
Po umytí hub zahřejte malé množství neutrálního oleje, jako je arašídový olej nebo řepkový olej, v pánvi na středně vysokou teplotu. Přidejte houby a za stálého míchání jednu minutu restujte, než přidáte nakrájenou jarní cibulku a nasekaný česnek. Vařte dalších 30 sekund, poté dochuťte sójovou omáčkou a podávejte. Můžete je přidat do jednoho z těchto receptů na smaženou rýži, kde bude chutnat naprosto luxusně |
Skladování
Houby se často prodávají v plastových obalech. Takže nejlépe uděláte, když penízovky ihned rozbalíte a použijete.
Pokud je však plánujete skladovat v lednici na libovolně dlouhou dobu, vyjměte je z plastového obalu a uložte je do papírového sáčku, kde zůstanou čerstvé 5 až 7 dní.