Málokdo ví, že choroše šupinaté řadíme mezi jedlé houby.
Ve volné přírodě můžete tyto chutné, ale nedoceněné houby rozpoznat podle jedinečných vzorů na klobouku.
Přečtěte si více o této zajímavé houbě. Naučte se jí poznat, očistit i připravit!
Co je choroš šupinatý?
Jedná se o zajímavou houbu, která vyrůstá na odumřelých stromech z tvrdého dřeva. Je snadno rozpoznatelný, díky světle a tmavě hnědému vzorování klobouku, které vypadá jako jemně nakreslené šupiny.
Dospělé houby můžou dorůst do velikosti až 60 cm.
Jak poznat choroše šupinatého?
- Tyto houby vyrůstájí v období od dubna do října.
- Vyrůstá, jak na živých, tak na mrtvých kmenech a pařezech. Nejčastěji potom na ořešácích, vrbách, topolech, bucích, lípách a javorech.
- Klobouk může dorůst až do velikosti 60 cm a má tvar polokruhového vějíře. Vyskytuje se v barvě žluté nebo okrové a je pokrytý tmavohnědými šupinami.
- Dřeň houby je bělavá a když se rozřízne, tak se dál nezbarvuje. Textura je masitá, s moučnou chutí a okurkovou vůní.
- Jedlé jsou pouze mladé houby, ze kterých se nejčastěji připravují polévky, řízky nebo smaženice.
Zdravotní benefity choroše
Tyto houby jsou skvělým zdrojem bílkovin a dalšími prvky jako jsou vitamíny B komplex, C a D a také esenciální minerály, jako je železo, fosfor, draslík, měď a selen.
Mají také nízký obsah sodíku, tuku a cholesterolu, což z nich dělá skvělou zdravou potravinu.
Choroše mají také vysoký obsah antioxidantů. Z tohoto důvodu může konzumace těchto hub pomoci vašemu tělu předcházet nádorům a rakovině. Tyto antioxidanty mohou také posílit vaši imunitu proti běžným nemocem, jako je nachlazení a chřipka.
Tyto houby jsou také bohaté na vlákninu, takže jsou skvělé na podporu zdravého trávicího systému.
Přidáním těchto hub do každodenní stravy můžepomoci řídit hladinu cukru v krvi, snížit cholesterol, regulovat krevní tlak a zlepšit vaše celkové kardiovaskulární zdraví.
Recepty s chorošem šupinatým
Tyto houby mají výrazné aroma a příjemnou chuť, která připomíná vodní meloun. Nejlépe chutnají, když jsou mladé a křehké |
Když houby seberete, před vařením je ihned omyjte a očistěte. Zlikvidujte všechny části, které jsou korkové nebo tuhé |
Starší houby, lze použít k přípravě polévkového masového základu nebo zeleninového vývaru, ale jejich dřeň se již nedá jíst, protože je příliš tuhá. Připravte si tento rychlý a jednoduchý eintopf, kde se bude chuť choroše vyjímat |
Choroše chutnají nejlépe pečené nebo restované. Můžete je také vařit a přidávat do dušených pokrmů a polévek. Přidejte je k těmto receptům na dušené krůtí maso, je to lahůdka |
Mohou být také usušeny a rozdrceny na kořenící prášek. Toto koření můžete použít ke zvýraznění chuti polévek, omáček, chleba a dokonce i do tempura těstíčka |
Houby je nejlepší nakrájet na plátky a osmažit na pánvi. Houby nakrájíme na tenké plátky a orestujeme na troše oleje, soli a pepře. Chuť je lehká a zemitá, houbová a svěží |
Můžete je také nakrájet na tenké plátky, usušit a jíst jako křupavé chipsy |
Skladování
Choroše skladujte v lednici, ale pro jistotu je použijte do dvou dnů.
Skvělý způsob, jak tyto houby uchovat, aniž byste je vysušili, je nakrájet je na tenké plátky a nakládat.