Receptů s kerblíkem je nespočet. Využít ho můžete mnoha způsoby a vaše pokrmy budou chutnat vždy skvěle

Kerblík je nedílnou součástí naší kuchyně.

Ukázalo se, že původně byl ale hodně oblíbený ve Francii.

Co to je a jak ho můžete využít v kuchyni?

A jak si ho snadno doma vypěstovat?

Všechno se dozvíte níže!

Co je kerblík?

Kerblík je křehká listová bylina, které se někdy také říká francouzská petržel. To má dobrý důvod, protože se původně používal hlavně ve francouzské kuchyni.

Pro francouzskou kuchyň je přitom důležitý nejen kerblík, ale také estragon, petrželka a pažitka.

Původem pochází z kavkazské oblasti východní Evropy, ale vypěstovat si ho můžeme kdekoli. Za chvíli se podíváme, jak si ho můžete vypěstovat i u sebe doma.

Jak vypadá kerblík?

Kerblík je často zaměňován za petržel, protože vypadá podobně.

Struktura i chuť byliny jsou velmi jemné. Až budete potřebovat do pokrmů jemnější a ne tolik výraznou chuť, můžete po této bylině sáhnout místo estragonu, fenyklu nebo petržele.

Jak chutná kerblík?

Kerblík můžete spolehlivě rozpoznat od ostatních bylin podle toho, že má jemné a kudrnaté listy. Trochu mohou připomínat mrkev. Vždy má světle zelenou barvu. Vzhledově připomíná petržel, ale ta má mnohem tmavší barvu.

Použití kerblíku v kuchyni

Obecně máte čtyři možnosti, jak využít kerblík v kuchyni. Jedná se o:

  • bylinková směs,
  • obloha,
  • koření,
  • omáčka.

Kerblík je klasická francouzská bylinka, která neodmyslitelně patří do tradiční směsi bylin. Tuto směs můžete použít jako koření do pokrmů, na grilování masa nebo ryb, ale také do zeleninových nebo těstovinových salátů.

Díky jemné chuti ho můžete použít také jako oblohu k pokrmům. V syrovém stavu ho můžete přidat do polévky nebo k masu na konci vaření.

Samotnou bylinu můžete použít během vaření jako koření. Dokonale bude fungovat s drůbežím mase, bramborami nebo vaječnými pokrmy. Možností je ale nespočet.

Kerblík můžete snadno přidat také do omáček, jemných sýrů nebo na dochucení másla. Tímto způsobem doplníte chuť pokrmů velmi jemným produktem.

Recepty s kerblíkem

Nejčastěji se kerblík přidává do polévek na dochucení, anebo do omelety na francouzský způsob. Oživit s ním ale můžete také bylinkový olej, který je zapotřebí louhovat 2-3 týdny a poté přefiltrovat přes jemnou látku.

Bylinkové pesto bude vynikajícím doplňkem masa nebo salátů. Vychutnat si ale můžete také grilovaného lososa nebo rybí filé s bylinkami.

Z polévek můžete vyzkoušet některý z receptů na krupicové polévky nebo dokonce velikonoční polévky, které se hodí na stůl po celý rok.

Klasická francouzská omáčka béarnaise je kombinací másla, vaječného žloutku a vinného octa s kerblíkem a estragonem.

Pomocí této byliny ale můžete oživit také bramborovou kaši, vařené brambory nebo máslo.

listy kerblíku
Zdroj: pixabay.com

Pěstování kerblíku

Kerblík může být trochu náročný na teplo a světlo, ale můžete ho vypěstovat poměrně snadno. Navíc ho můžete sázet během celého roku.

Vysadit ho můžete ze semínka a na slunném místě snadno vyroste. Nejlépe mu bude na slunci nebo v polostínu. Úplný stín bylince nebude dělat dobře.

Půda by měla být hlinitá, propustná, bohatá na organickou hmotu s kyselostí 6 až 6,7 pH.

Výsadbu proveďte asi 6 týdnů před posledním mrazem. V našich podmínkách ho můžete pěstovat od jara až do konce podzimu.

Výsadbu a pěstování můžete provádět na zahradě v záhonu, ale také v květináči. V případě květináče vždy zasévejte do nádoby, ve které rostlina zůstane. Není vhodná pro přesazování.

Kerblík můžete vypěstovat ze semen i sazenic, které zakoupíte na trhu nebo v zahradnictví.

Sklizeň kerblíku

Listy vždy sbírejte, až budou mladé a měkké. Postupem času ztmavnou a ztratí chuť. Sklízejte ho postupně, jakmile ho budete potřebovat.

Používat ho můžete čerstvý, ale také ho lze usušit nebo zmrazit ve vodě (ve formách na led). Můžete ho ale také konzervovat v bílém octu.

Zdravotní benefity kerblíku

Podle vědců má kerblík vysoký obsah antioxidantů. Z tohoto důvodu působí pozitivně proti volným radikálům, oxidačnímu stresu nebo poškození buněk.

Oxidační stres má velký vliv na rozvoj cukrovky, Alzheimerovy choroby, kardiovaskulárních chorob, rakoviny, Parkinsonovy choroby a očních chorob.

Kerblík můžete použít pro léčbu nebo prevenci onemocnění, jako je:

  • kašel,
  • problémy s trávením,
  • ekzém,
  • dna,
  • infekce horních cest dýchacích,
  • ledvinové kameny,
  • hubnutí.

Kerblík je klasickou bylinkou ve francouzské kuchyni, ale použít ho můžete téměř na cokoli. Kromě jemné chuti a příjemného aroma také posílí vaše zdraví. Zakoupit ho můžete v obchodě, ale mnohem lepší je samozřejmě domácí pěstování. Není to složité a můžete bylinu pěstovat na zahradě, balkoně, terase nebo na parapetu v květináči.

Použité zdroje

Learn About Chervil: Culinary Uses, Substitutes, and Recipes, https://www.masterclass.com/ 13. 08. 2021
The Health Benefits of Chervil, Malia Frey, https://www.verywellfit.com/ 14. 10. 2021