Ementál patří mezi běžně konzumované sýry, ale málokdo ví jaká historie, nebo proces výroby se za ním ukrývá!
Tento článek vám přináší veškeré důležité informace o tomto skvělém polotvrdém sýru!
Naučte se ho perfektně vychutnávat!
Co je to ementál?
Je to aromatický, sladký polotvrdý sýr s nádherně komplexní složitou chutí. Jeho doménou jsou tóny zralého ovoce a lískových oříšků, je beze stop kyselosti a vyznačuje se rovnoměrnou kůrou s pevným a hustým tělem.
Tento sýr je považovaný za nedílnou součást švýcarského dědictví. Pochází ze švýcarského údolí Emme, kde kořeny jeho výroby sahají až do 13. století.
Ementál má chráněné označení, což vyžaduje, aby byl vyroben z čerstvého nepasterizovaného kravského mléka krmených výhradně trávou a senem.
Tento sýr zraje nejméně čtyři měsíce, ale tato doba může dosáhnout až 18 měsíců.
Kde a jak se ementál vyrábí?
Tradiční sýr se vyrábí pouze v západně centrálním kantonu Bern ve Švýcarsku.
Výroba začíná na pastvinách, kde se místní krávy živí trávou a senem. Tato strava dodává švýcarskému sýru jeho výraznou sladkou chuť.
Přírodní syrovátka a syřidlo se přidávají do nepasterizovaného mléka, čímž se spouští tvorba sýřeniny.
Sýřenina se poté oddělí, umístí se do forem a scedí se od přebytečné syrovátky.
Formy jsou poté nasoleny a ponechány procesu zrání. Po minimálně 2 měsících získává sýr své vlastnosti.
Ementál bez ochranného označení se také vyrábí ve Francii a Německu nebo také ve Spojených státech. Sýr bez tohoto označení je jemnější a postrádá chuťové vlastnosti toho tradičního švýcarského.
Proč má ementál díry?
Vše má na svědomí bakterie, která je zodpovědná nejen za proces fermentace, ale i produkci jedinečné chuti, včetně tvorby děr. Intenzita chuti podle všeho souvisí s velikostí děr: větší díry, tím silnější chuť sýra.
Nutriční hodnoty ementálu (na 100 g)
Kalorie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasycené mastné kyseliny | Bílkoviny | Vláknina | Sůl |
362 kcal | 0 g | 0 g | 29 g | 19 g | 25 g | 0 g | 1 g |
Zdravotní přínosy
- Bakterie, které se používají k fermentaci snižují zánět
- Podporují zdrví tenkého střeva a oddalují proces stárnutí
- Zároveň obsahuje vysoký podíl probiotik, které jsou důležitým stavebním kamenem pro budování silné imunity
Jak ementál použít v kuchyni?
Použijte je do receptů, jako jsou gratinované brambory a zapečené pokrmy, grilované sýrové sendviče, těstoviny a pokrmy z vajec |
Sýrové fondue (jak si připravit to nejlepší fondue se dozvíte v tomto článku) |
Dá se jíst i za studena, přidat do sendvičů nebo podávat na sýrovém talíři s ovocem a ořechy |
Přidejte je do míchaných vajec nebo těchto perfektních vaječných omelet |
Nakrájejte ho na kostičky nebo si ho nastrouhejte do zeleninových salátů (rovnou vyzkoušejte tyto neotřele čerstvé salátky) |
Přidejte ho na pizzu, díky jeho dobré rozpustnosti krásně splyne s dalšími ingrediencemi (připravte si s ním tuto lahodnou pizzu quatrro formagi) |
Další možné párování
Víno
- Bílé – Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené, Jura Blanc, ledová vína
- Červené – Merlot, Pinot noir, Zinfandel, Shiraz
Pivo
- Bock, ležáky, světlé pivo, Stout, Weiss
Maso
- Šunka, prosciutto
- Hovězí, drůbeží, vepřové maso
Ovoce
- Jablka, hrušky, fíky, hroznové víno, sušené ovoce
Čím ementál nahradit?
Chuťově výraznější Gruyère, splní svůj účel. Je sice o něco méně aromatický, ale nabízí podobnou chuť a také se snadno rozpouští.
Můžete zkusit i jiné alpské sýry, jako jsou Fontina a Raclette.
Skladování
Chcete-li sýr uložit v ledničce, zabalte jej do voskovaného nebo pečícího papíru a vložte jej do sáčku na zip nebo do plastové nádoby.
Ementál lze uchovávat v lednici až šest týdnů.
Lze jej také až na tři měsíce zmrazit, což nijak neovlivní jeho chuť a texturu. Před použitím nechte sýr přes noc rozmrazit v lednici.