Ementál, král sýrů ze Švýcarska! Přečtěte si o tomto jedinečném sýru více

Ementál patří mezi běžně konzumované sýry, ale málokdo ví jaká historie, nebo proces výroby se za ním ukrývá!

Tento článek vám přináší veškeré důležité informace o tomto skvělém polotvrdém sýru!

Naučte se ho perfektně vychutnávat!

Co je to ementál?

Je to aromatický, sladký polotvrdý sýr s nádherně komplexní složitou chutí. Jeho doménou jsou tóny zralého ovoce a lískových oříšků, je beze stop kyselosti a vyznačuje se rovnoměrnou kůrou s pevným a hustým tělem.

Tento sýr je považovaný za nedílnou součást švýcarského dědictví.  Pochází ze švýcarského údolí Emme, kde kořeny jeho výroby sahají až do 13. století.

Ementál má chráněné označení, což vyžaduje, aby byl vyroben z čerstvého nepasterizovaného kravského mléka krmených výhradně trávou a senem.

Tento sýr zraje nejméně čtyři měsíce, ale tato doba může dosáhnout až 18 měsíců.

Žlutý děrovaný sýr nakrájený na kostičky, položený na prkénku.
Zdroj: greedygourmet.com

Kde a jak se ementál vyrábí?

Tradiční sýr se vyrábí pouze v západně centrálním kantonu Bern ve Švýcarsku.

Výroba začíná na pastvinách, kde se místní krávy živí trávou a senem. Tato strava dodává švýcarskému sýru jeho výraznou sladkou chuť.

Přírodní syrovátka a syřidlo se přidávají do nepasterizovaného mléka, čímž se spouští tvorba sýřeniny.

Sýřenina se poté oddělí, umístí se do forem a scedí se od přebytečné syrovátky.

Formy jsou poté nasoleny a ponechány procesu zrání. Po minimálně 2 měsících získává sýr své vlastnosti.

Ementál bez ochranného označení se také vyrábí ve Francii a Německu nebo také ve Spojených státech. Sýr bez tohoto označení je jemnější a postrádá chuťové vlastnosti toho tradičního švýcarského.

Proč má ementál díry?
Vše má na svědomí bakterie, která je zodpovědná nejen za proces fermentace, ale i produkci jedinečné chuti, včetně tvorby děr. Intenzita chuti podle všeho souvisí s velikostí děr: větší díry, tím silnější chuť sýra.

How Swiss Emmentaler Cheese Is Made | Regional Eats
Zdroj: Food Insider

Nutriční hodnoty ementálu (na 100 g)

KalorieSacharidyCukryTukyNasycené mastné kyselinyBílkovinyVlákninaSůl
362 kcal0 g0 g29 g19 g25 g0 g1 g

Zdravotní přínosy

  • Bakterie, které se používají k fermentaci snižují zánět
  • Podporují zdrví tenkého střeva a oddalují proces stárnutí
  • Zároveň obsahuje vysoký podíl probiotik, které jsou důležitým stavebním kamenem pro budování silné imunity

Jak ementál použít v kuchyni?

Použijte je do receptů, jako jsou gratinované brambory a zapečené pokrmy, grilované sýrové sendviče, těstoviny a pokrmy z vajec
Sýrové fondue (jak si připravit to nejlepší fondue se dozvíte v tomto článku)
Dá se jíst i za studena, přidat do sendvičů nebo podávat na sýrovém talíři s ovocem a ořechy
Přidejte je do míchaných vajec nebo těchto perfektních vaječných omelet
Nakrájejte ho na kostičky nebo si ho nastrouhejte do zeleninových salátů (rovnou vyzkoušejte tyto neotřele čerstvé salátky)
Přidejte ho na pizzu, díky jeho dobré rozpustnosti krásně splyne s dalšími ingrediencemi (připravte si s ním tuto lahodnou pizzu quatrro formagi)

Další možné párování

Víno

  • Bílé – Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené, Jura Blanc, ledová vína
  • Červené – Merlot, Pinot noir, Zinfandel, Shiraz

Pivo

  • Bock, ležáky, světlé pivo, Stout, Weiss

Maso

  • Šunka, prosciutto
  • Hovězí, drůbeží, vepřové maso

Ovoce

  • Jablka, hrušky, fíky, hroznové víno, sušené ovoce
Různé nápady jak si vychutnat švýcarský sýr v plném rozsahu.
Zdroj: befunky.com

Čím ementál nahradit?

Chuťově výraznější Gruyère, splní svůj účel. Je sice o něco méně aromatický, ale nabízí podobnou chuť a také se snadno rozpouští.

Můžete zkusit i jiné alpské sýry, jako jsou Fontina a Raclette.

Skladování

Chcete-li sýr uložit v ledničce, zabalte jej do voskovaného nebo pečícího papíru a vložte jej do sáčku na zip nebo do plastové nádoby.

Ementál lze uchovávat v lednici až šest týdnů.

Lze jej také až na tři měsíce zmrazit, což nijak neovlivní jeho chuť a texturu. Před použitím nechte sýr přes noc rozmrazit v lednici.

Použité zdroje

Emmenthal Cheese, Danilo Alfaro, The Spruce Eats
Emmentaler Cheese: The Swissest of the Swiss, Logo for Wisconsin Cheeseman Blog
11 EMMENTAL CHEESE SUBSTITUTES, Michelle Minnaar, Greeddy Gourmet
EMMENTALER, Castello Cheese