Řeřicha je velmi výživná rostlina.
Obsahuje vysoké množství vitamínu C a K, draslíku a vápníku.
Jak se pěstuje a zpracovává? To vše se dozvíte v následujícím článku!
Řeřicha, výživná potravina
Řeřicha setá, latinsky Lepidium sativum, někdy označovaná jako řeřicha zahradní nebo kadeřavá. Patří do čeledi Brassicaceae podobně jako zelí, květáku a růžičkové kapusty.
Historicky se tato rostlina používala k léčbě kašle, průjmu, nedostatku vitamínu C, nízké imunity a zácpy.
Jedlé výhonky se obvykle sklízejí jeden až dva týdny po výsadbě, když jsou 5–13 cm vysoké. Mají pepřovou chuť a vůni.
Řeřicha se komerčně pěstuje v Anglii, Francii a Skandinávii. Je vhodná pro hydroponické pěstování a daří se jí v mírně zásadité vodě.
Proč konzumovat řeřichu?
Při konzumaci v syrovém stavu je řeřicha vysoce výživnou potravinou, která obsahuje vysoké množství vitamínů C a K a několik dalších důležitých minerálů.
Vitamín K, který je rozpustný v tucích se podílí na tvorbě kostí, odbourávání a vstřebávání živin. Slouží jako ochrana před osteoporózou. Vitamín C napomáhá imunitnímu zdraví tím, že snižuje riziko infekce a onemocnění.
Řeřicha může podporovat hubnutí, protože má nízký obsah kalorií a sacharidů, což vám pomůže cítit pocit nasycení.
Výborná jsou také semena. Ty mohou zlepšit zdraví srdce zvýšením příjmu omega-3 mastné kyseliny ALA.
Nutriční hodnoty
Řeřicha je obzvláště bohatá na vitamín C a K. Má nízký obsah kalorií, sacharidů a obsahuje řadu dalších vitamínů a minerálů, které můžete vidět v následující tabulce:
Nutriční hodnoty | Řeřicha syrová 100 g |
Kalorie | 32 kcal |
Bílkoviny | 2,6 g |
Sacharidy | 5,5 g |
Tuky | 0,7 g |
Vláknina | 1,1 g |
Vápník | 81 mg |
Sodík | 14 mg |
Draslík | 606 mg |
Železo | 1,3 mg |
Vitamín B5 | 0,242 mg |
Vitamín B6 | 0,247 mg |
Vitamín C | 69 mg |
Vitamín E | 0,70 mg |
Vitamín K | 541,9 mcg |
Druhy řeřichy
Nyní si představíme jednotlivé druhy řeřichy.
Řeřicha zahradní
Latinsky Lepidium sativum, dorůstá do výšky 15-30 cm a sklízí se na jaře a na podzim.
Listy této řeřichy jsou hluboce vykrajované a vzhledově se podobají petrželi. Mají pikantní, křenovou chuť.
Řeřichu zahradní můžete konzumovat v salátech, sendvičích, polévkách, omeletách.
Řeřicha náhorní
Nazývaná řeřicha zimní, americká, latinsky Barbarea verna. Často se používá jako dochucovadlo nebo na ozdobu. Přidává se do salátů nebo do vařené zeleniny.
Její listy jsou drobné, tmavě zelené, připomínají listy pampelišky. Tato rostlina dorůstá do výšky 3 až 6 centimetrů.
Řeřicha lékařská
Latinsky Nasturtium officinale. Jedná se o mrazuvzdornou rostlinu, kterou můžete sklízet po celý rok. Dorůstá do výšky 20 až 51 cm. Listy této odrůdy jsou drobné, ve tvaru lilie.
Listy a stonky se konzumují v salátech a používají se do polévek, omelet nebo na jednohubky. Ze semínek lze udělat hořčici.
Pěstování řeřichy
Aby se řeřiše dařilo, vyžaduje půdu bohatou na organické látky a plné slunce. Semena by měla být zasazena do hloubky 1 až 1,5 cm, řádky by měly být umístěny 7,5 až 10 cm od sebe.
Péče o řeřichu je poměrně snadná, pokud je půda udržována rovnoměrně vlhká. Je nutné ji pravidelně přihnojovat rozpustným tekutým hnojivem. K ochraně rostlin a udržení vlhkosti používejte organický mulč, slámu, drcené noviny nebo posekanou trávu.
Opakovaný výsev každé dva týdny zajistí nepřetržitý přísun této čerstvé zeleniny. Když výhonky dosáhnou délky 5 cm můžete je sklidit.
Zpracování řeřichy
Řeřicha se přidává do polévek, sendvičů a salátů pro svou pikantní chuť. Dále do másla, bramborové kaše, ke smaženým hranolkám. Ve Spojeném království se řezané výhonky řeřichy běžně používají v sendvičích s vařenými vejci, majonézou a solí.
Jak byste měli řeřichu skladovat? Vydrží v igelitovém sáčku v lednici 3 až 5 dní. Stonky postavte do nádoby se studenou vodou a zakryjte vršky plastovým sáčkem.
Před použitím ji omyjte pod studenou tekoucí vodou, odstřihněte kořeny nůžkami, osušte papírovými utěrkami nebo vložte do odstředivky na salát. Unavené listy lze oživit opláchnutím ve studené vodě.
Řeřicha se vaří podobně jako špenát. Poduste ji na másle zhruba 10 minut, podávejte jako zeleninu. Nebo podávat pod roastbeef či pečené kuře, aby absorbovalo šťávu. A pokud chcete rozšířit své gastronomické znalosti, přečtěte si recepty pro milovníky drůbeže.
Do jakých dalších receptů můžete řeřichu zařadit? Do omáček, salátů, sandwichů, pesta, sushi nebo polévek.
Řeřichová polévka
Na tuto polévku, která má svěží chuť, budete potřebovat:
- 85 g řeřichy
- 15 ml olivového oleje
- 1 menší cibuli
- 1 menší stonek řapíkatého celeru
- 350 g brambor
- 600 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 150 ml mléka
- špetku muškátového oříšku
- šťávu z citronu
- sůl
- mletý pepř
Postup:
- Oloupejte cibuli a brambory.
- Nakrájejte cibuli, brambory a řapíkatý celer na kostičky.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli, celer a opékejte, dokud nebude mít cibule zlatavou barvu.
- Přidejte brambory a vše zalijte vývarem.
- Přikryjte a vařte dokud brambory nezměknou.
- Až budou brambory měkké, vmíchejte řeřichu. Vařte 5 minut.
- Polévku rozmixujte, přidejte mléko, muškátový oříšek, citronovou šťávu a koření podle chuti.
- Pár minut vše provařte.
- Dobrou chuť!
Výrobky z řeřichy
Řeřichová semínka – jsou bohatá na bílkoviny, sacharidy a některé základní minerály, jako je vápník, železo a fosfor. Lze je použít k přípravě zdravých nápojů například s mlékem.
Haloon – sušené lusky semen, které lze použít jako pepřové koření.
Řeřichový olej – za studena lisovaný olej z řeřichových semen. Přidává se do salátů jako dresink nebo do různých receptů jako přírodní ochucovadlo.
Proč zařadit řeřichu do jídelníčku? Je doslova výživově nabitá! Má vysoký obsah vitamínu C, K, draslíku, vápníku a vlákniny. Pokud hubnete, je řeřicha ideální potravinou, po které budete mít pocit sytosti.