Proč je sůl nad zlato? V tomto článku se dozvíte všechny zajímavé a důležité informace

Sůl je běžnou součástí každého receptu. Ale víte proč tomu tak je? Proč je nezbytné s ní každý pokrm dochucovat?

Tento obsáhlý článek vám prozradí všechny důležité informace, bez kterých se v kuchyni, ale i běžném životě neobejdete!

Co je sůl?

Pokud se na to podíváme z vědeckého hlediska, jedná se o chemickou sloučeninu chloridu sodného (NaCl). Je to hlavní minerální složka v mořské vodě a jedna z nejstarších metod kořenění a konzervace potravin, které lidstvo zná.

Jak se získává?

Sůl se získává buď z mořské vody, nebo se zpracovává v solných dolech. Přírodní horninová forma chloridu sodného je známá jako halit.

Hromádka nasypané soli.
Zdroj: tastingtable.com

Zdravotní přínosy soli

Sodík je základní živina a je potřebný ke kontrole krevního tlaku a příjmu tekutin.

Vyvážený příjem soli je důležitou součástí zdravého stravování.

Napomáhá správné funkci štítné žlázy

Vaše štítná žláza hraje důležitou roli ke správnému fungování metabolismu, a aby vaše štítná žláza správně fungovala, potřebuje minerál jód, který je součástí soli.

Udržuje tělo hydratované

Vaše buňky, svaly a tkáně potřebují vodu a sůl pomáhá těmto částem těla udržovat správné množství tekutin. Nedostatečná hydratace způsobuje svalové křeče, závratě a únavu.

Zdravotní rizika

Pokud jíte příliš mnoho soli, sodík se hromadí ve vašem systému a vaše tělo zadržuje přebytečnou vodu, což může způsobit nadýmání.

Přebytečná voda ve vašem těle může způsobit zvýšený tlak na vaše srdce a krevní cévy, a to může být hlavní příčinou srdečního infarktu a mrtvice.

Různé druhy soli nasypané v mističkách vedle sebe.
Zdroj: mygourmetconnection.com

Druhy soli

Epsomská sůlByla poprvé objevená v Epsom v Anglii. Uklidňuje bolavé svaly a urychluje jejich zotavení, když se přidá do koupele. Technicky to, ale není sůl – je to krystalická forma síranu hořečnatého, která vypadá jako sůl. NENÍ URČENÁ KE KONZUMACI!
Košer sůlje oblíbenou přísadou, díky své lehké, ale hrubé textuře.
Mořská sůlje výsledkem odpařené mořské vody. Přestože je mořská sůl hrubší než běžná stolní sůl, je na dotek podstatně jemnější než košer sůl.
Kamenná sůlJe známá také jako halit, a je přirozenou formou soli.
Fleur de selje speciální, pečlivě ručně hrabaná sůl v přílivových oblastech v Bretani ve Francii
Kuchyňská sůlje získávaná v podzemních ložiscích soli. Jedná se o pravděpodobně nejznámější typ soli a bývá obohacená o jód.
Hrubozrnná sůlnejlépe se používá jako ozdoba na dozdobení grilovaného masa, nebo pečené zeleniny.
Himalájská růžová sůlje to ručně sklízená ze solného dolu Khewra hluboko v Himalájských horách v Pákistánu a je pozoruhodná pro svou načervenalou barvu. Himalájská sůl obsahuje všech 84 přírodních minerálů nacházejících se v lidském těle.
Černá sůlnepálská černá sůl má základ v himalájské růžové soli, ale je doplněna o směs bylin, celého koření a dřevěného uhlí a před uskladněním se vypaluje v rozpálené peci. Výsledkem je načervenalý odstín a hluboce kouřová chuť.
Havajská sůlčerný typ je kombinací mořské soli a aktivního uhlí, zatímco červený typ je nerafinovaná mořská sůl kombinovaná s červeným vulkanickým jílem, díky čemuž je bohatá na železo.
Keltská šedá sůlznámá také jako „sel gris“ se získává podél francouzského pobřeží.
Uzená sůlSe dva týdny udila na dřevě, čímž získala aroma dřeva, na kterém byla uzena.
Nakládací sůlneobsahuje jód a žádné minerály. Používá se k zavařování zeleniny, jako jsou okurky.
Pět různých druhů soli seřazených v lajně vedle sebe.
Zdroj: lovewholesome.com

K čemu se sůl používá?

Konzervování potravin

Nasolování je jednou z nejstarších metod konzervace potravin. Mikrobi, kteří stojí za kažením potravin, ke svému množení potřebují vlhkost a sůl vlhkost z jídla odvádí.

Vytváří texturu potravin

Většina lidí si neuvědomuje, že sůl hraje velkou roli při vytváření textury potravin. Například při výrobě kvasnicového chleba množství soli výrazně ovlivňuje rychlost kvašení droždí a tvorbu lepku, obojí výrazně ovlivní výslednou strukturu chleba.

Při zpracovávání masných výrobcích sůl pomáhá zadržovat vlhkost, a proto není potřeba přidávat více nasycených tuků.

Zvýrazňuje chuť

Jídlům nepřidává pouze slanost, ale také může také ovlivňuje další chutě, jako je sladká a hořká.

V malém množství posílí sladkost, proto se někdy sype na čerstvé ovoce nebo se přidává do bonbónů. Také působí hořkosti, proto se často používá k „odhořčení“ brukvovité zeleniny (jako je brokolice) a oliv.

Zkuste, před přípravou těchto lahodných brokolicových pomazánek, zeleninu nejdříve posolit a uvidíte, že výsledná pomazánka bude mít zcela odlišnou chuť!

Zdroj živin

Sodík je potřebný k vedení nervových vzruchů a udržení správné rovnováhy minerálů a vody v těle.

Zvýrazňovač barev

Přítomnost soli pomáhá podporovat a udržovat barvu potravin a zabraňuje jejímu zešednutí nebo vyblednutí. Ale také podporuje karamelizaci v chlebové kůrky, což jí pomáhá získat zlatavou barvu.

Nejrůznější využití soli v potravinách.
Zdroj: everydayhealth.com

Jak správně solit?

Pokud je v receptu jednoduše uvedeno „přidejte sůl podle chuti“, možná se ptáte, kolik soli přidat, aby to bylo tak akorát.

Použijte tento obecný návod, který vám pomůže jídlo správně osolit a podpořit přirozenou chuť jídla.

  • 1 čajová lžička na 1l polévky nebo omáčky
  • 2 čajové lžičky na 500 g do vykostěného syrového masa
  • 1 čajová lžička na 1 kg mouky na výrobu těsta
  • 1 čajová lžička na 500 ml tekutiny na vaření pohanky, kuskusu atd.
  • 1 čajová lžička na 750 ml vody na vaření zeleniny
  • 1 polévková lžíce na 2 litry vody na těstoviny a připravte si je podle našeho článku správně al dente

Před vařením

Nasolením zeleniny, jako je okurka nebo zelí, před přidáním do salátu je zbavíte vlhkosti, která způsobuje, že vaši zálivku objevíte na dně salátové mísy, nikoliv na zelenině

Osolením masa před samotnou tepelnou úpravou, vytáhnete z masa šťávu bohatou na bílkoviny, která během grilování nebo pečení vystoupí na jeho povrch a vytvoří křupavou kůrku.

Při namáčení sušených fazolí před vařením přidejte 2 lžičky. Tím se výrazně zkrátí doba jejich vaření a vy si budete moci vychutnat tyto recepty na fazolové saláty o něco rychleji.

  • Používejte kuchyňskou sůl

Během vaření

Osolením vody před vařením nebo blanšírováním zeleniny se zrychluje proces vaření.  Osolením vody také minimalizujete ztrátu živin.

Solení vody před vařením těstovin nebo brambor zlepšuje jejich chuť.  Zároveň, když se sušené těstoviny přidají do vařící vody, škrob na povrchu vytvoří želatinu a stanou se lepkavými a lépe na sebe přilnou omáčku.

  • Ochucujte košer solí

Po vaření

Pokud sůl přidáváte pouze pro ochucení, tímto způsobem dosáhnete největšího chuťového zážitku.

  • K dochucení používejte fleur de sel, keltskou šedou sůl, hrubozrnnou sůl a některé ochucené soli

Pečení

Přidání špetky soli do těsta nedodá koláči slanou chuť, ale sníží se tím jeho hořkost a umožňuje, aby se projevily sladké chutě a projeví se jejich komplexnost.

Přidejte špetku soli i do náplně do koláče náplně, ovocného tvarohu, džemu a želé, abyste zvýraznili ovocnou chuť.

Malá špetka soli v receptu s čokoládou může vylepšit celkovou chuť sladkého pokrmu (zkuste to v těchto receptech na čokoládové suflé). Slaný karamel mluví sám za sebe.

Sůl také ovlivňuje křehkost těsta. Chemické procesy a reakce způsobují, že je těsto pevnější a pružnější.

  • K pečení lze použít kuchyňskou, mořskou nebo košer sůl
Tři různé způsoby jak správně a nejlépe využít sůl.
Zdroj: en.siakapkeli.my

Domácí bylinková sůl

Ingredience

  • 250 g hrubé mořské soli
  • 60 g sušené petrželky
  • 60 g sušeného rozmarýnu
  • 60 g sušeného tymiánu
  • 60 g sušeného oregana
  • 60 g sušeného granulovaného česneku

Postup

  • Smíchejte sůl a sušené bylinky ve velké míse.
  • Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience rovnoměrně promíchaly
Keramická miska plná bylinkové soli.
Zdroj: umamigirl.com

Skladování

Sůl by měla být skladována ve vzduchotěsné nádobě na chladném, suchém a tmavém místě.

Plast je skvělým materiálem pro ochranu soli před vlhkostí a lze jí v něm skladovat neomezeně dlouho, aniž by ztratila svoje vlastnosti.

Použité zdroje

Salt 101: Why You Need It, How Much Is Too Much, and How to Cut Back, Kelly Kennedy, RDN, Everyday Health
Sea Salt vs. Table Salt: What’s the Difference?, MasterClass staff, MasterClass
A Guide to Different Types of Salt, Danilo Alfaro, The Spruce Eats

Podobné koření