Slyšeli jste už o sýru Grana Padano? Možná vás překvapí, že se jedná o nejvíce vyráběný sýr v Itálii, čímž předbíhá i svůj známější protějšek Parmigiano-Reggiano!
V tomto článku so dočtete, proč je tak oblíbený, jakou chuť od něj lze očekávat, ale hlavně jak si tuto jeho nezaměnitelnou chuť co nejvíce vychutnat i u vás doma!
Co je to Grana Padano?
Jedná se o drobivý sýr vyráběný v italských provinciích Pádské nížiny. Vyrábí se z nepasterizovaného kravského mléka v obřích měděných kotlích, a poté zraje minimálně devět měsíců.
Nároky na jeho výrobu jsou velmi specifické. Každý kus sýra je vyroben přesně stejným způsobem, aby sýr získal jedinečnou chuť a zrnitou texturu.
Jak se Grana Padano vyrábí?
Vše začíná čerstvým, částečně odtučněným, nepasterizovaným mlékem, které se kombinuje s přírodní syrovátkou a syřidlem ve velkých měděných kotlích.
Výsledná sýřenina se ručně rozdrtí, a poté se nechá jednu hodinu odpočinout, dokud se sýřenina neusadí na dně měděného kotlíku.
Sýřenina se extrahuje a vloží se na 24 hodin do forem. Poté se na dva týdny až jeden měsíc ponoří do solného roztoku, a nakonec se nechají odpočívat po dobu devíti až 20 měsíců, během kterých se každých 15 dní kartáčují a obracejí.
Grana Padano vs. Parmigiano-Reggiano
Tradiční italský parmezán a Padano si jsou velmi podobní, ale ve skutečnosti musí splňovat několik předpisů a specifikací, které je odlišují.
Grana Padano je nejvíce vyráběným sýrem v Itálii, na jeho výrobu se používá asi 24 % produkce mléka v zemi. Pochází z údolí řeky Pád a je to sýr s chráněným označením původu, což znamená, že musí být vyroben na určitém místě a určitým způsobem.
Parmigiano-Reggiano pochází z regionu zahrnujícího města Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna a Mantova. Také se pyšní chráněnným označením původu, což v jeho případě znamená, že se dojné krávy musí krmit pouze trávou a obilovinami pěstovanými v této oblasti a musí být dojeny dvakrát denně. Mléko musí být dodáno do sýrárny do dvou hodin po nadojení a jeho teplota nesmí klesnout pod 18 C.
Grana Padano se vyrábí z částečně odstředěného syrového mléka, má nižší obsah tuku. Zraje rychleji a je k dostání ve třech fázích zralosti: 9-16 měsíců, kdy má jemnou chuť, jemnější texturu a světle žlutou barvu, 16-20 měsíců, kdy je zrnitější s tóny másla, sena a sušeného ovoce a více než 20 měsíců, kdy má bohatou máslovou chuť a drobivou krystalickou texturu. Z tohoto důvodu se častěji používá při vaření.
Parmigiano-Reggiano zraje minimálně 12 měsíců a má silnější, komplexnější, ořechovější a slanější chuť. Proto se častěji strouhá na povrchu pokrmu.
Jak Grana Padano chutná?
Jeho chuť závisí na tom, jak dlouho zraje. Například 9 až 16 měsíců starý sýr má krémovou, lehce zrnitou texturu.
Jakmile dosáhne hranice 16 měsíců, sýr získá drobivější strukturu a výraznější chuť.
A po 20 měsících dosáhne plného chuťového potenciálu.
Nutriční hodnoty Grana Padano (na 100 g)
Kalorie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasycené mastné kyseliny | Bílkoviny | Vláknina | Sůl |
393 kcal | 4 g | 0 g | 29 g | 18 g | 32 g | 0 g | 714 mg |
Přestože je sýr vyrobený z mléka, v průběhu jeho zrání se stává bez laktózovým. Po 9 měsících zrání již v sýru není přítomen enzym laktáza, takže je bezpečný pro osoby s intolerancí laktózy.
Nejenže neobsahuje laktózu, ale podle lékařských výzkumů také pomáhá snižovat krevní tlak, díky vysokým hladinám aminokyselin.
Jak s Grana Padano vařit?
Pokud ho chcete používat nejtradičnějším způsobem, je nejlepší ho přidat do klasických receptů na těstoviny, jako je pesto, ravioli a toto lahodné rizoto s kuřecím masem. |
Tento sýr je výborný i sám o sobě, takže ho přidejte na sýrový talíř, kde zaujme svým typickým chuťový profil, který je sladký, lehce ovocný s teplými tóny karamelu. |
Přidejte nastrouhané hoblinky do zeleninového salátu z růžičkové kapusty. |
Pokud chcete vývaru nebo polévce přidat trochu chuti, ale nechcete přidávat sůl, přidejte jeho kůrku, která má dostatek slanosti. |
Kůrku sýra můžete přidat i do těsta na krustu ovocného koláč, jako jsou například tyto recepty na sladké švestkové koláče. |
Přidejte ho na obložený talíř spolu s fíky a lesním ovocem, medem nebo marmeládou. |
Přidejte ho do ricotty, mozzarelly nebo jakéhokoli jiného taveného sýra. Tuto kombinaci, lze použít k do lasagní, plněných mušlí nebo si vyzkoušejte připravit pravé ravioli podle našeho článku. |
Rozpuste ho v krémových omáčkách, jako jsou cacio e pepe, alfredo, carbonara a samozřejmě mac a cheese. |
Vinné párování
Červená vína:
- Cabernet Sauvignon
- Sangiovese
- Barbaresco / Barolo
- Malbec
- Shiraz
Bílá vína:
- Chardonnay
- Rulandské šedé
- Soave Classico
- Condrieu
Šumivá vína:
- šampaňské
- Prosecco
- sekt
Skladování
Neotevřený sýr skladujte v chladničce v dokonale utěsněném vakuovém obalu do data spotřeby vytištěném na jeho na obalu.
Po otevření by měl být zabalen do fólie a takto vydržet 15-20 dní. Pokud se na povrchu sýra objeví malá plíseň, lze ji odstranit nožem.