Superpotravina, kterou si zamilujete!
To je granátové jablko, jehož semínka připomínají drahokamy.
Víte, jak ho správně oloupat?
Jak ho využít v kuchyni?
Či jak ho skladovat?
To vše a mnohem více se dozvíte v našem článku!
Co je to granátové jablko?
Granátové jablko je ovoce starověkého původu, které roste na Středním východě, v Asii, oblasti Středomoří a na jihozápadě USA.
V řecké mytologii se granátové jablko nazývá ovocem mrtvých a vedlo k tomu, že Persefona strávila sedm měsíců v roce v podsvětí. Dnes se granátové jablko konzumuje v široké škále sladkých i slaných forem.
Jsou to kulaté, červené plody s tvrdým, hladkým vnějškem a bílou vnitřní dužinou, která je plná křupavých, šťavnatých, jedlých semen nazývaných arily. Ta jsou velká asi jako kukuřičná zrna a obsahují jasně červenou šťávu. Každé granátové jablko v sobě má stovky těchto semen.
Zdravotní benefity konzumace granátového jablka
Granátové jablko má spoustu zdravotních benefitů jako například:
Je nabité živinami
Malá růžová semena uvnitř granátového jablka jsou jedlou částí ovoce. I když jejich odstranění z vnitřní dužiny ovoce může být náročné na práci, díky jejich nutričnímu profilu a chuti se to rozhodně vyplatí. Celkově mají granátová jablka nízký obsah kalorií a tuku, ale vysoký obsah vlákniny, vitamínů a minerálů. Obsahují také nějaké bílkoviny.
Mějte na paměti, že nutriční informace pro granátové jablko a semena obklopená sladkou vrstvou (nazývají se arily) se liší od informací o šťávě z granátového jablka, která neposkytuje mnoho vlákniny ani vitamínu C. To platí pro ovoce obecně – konzumace celé formy poskytne více vlákniny.
Má protizánětlivé účinky
Granátová jablka obsahují sloučeniny, které mohou pomoci předcházet chronickému zánětu spojenému se zvýšeným rizikem chronických onemocnění včetně srdečních chorob, cukrovky 2. typu, rakoviny a Alzheimerovy choroby.
Je bohaté na antioxidanty
Granátová jablka jsou bohatá na řadu antioxidačních sloučenin, které pomáhají chránit naše buňky před poškozením volnými radikály.
Má protirakovinné vlastnosti
Bylo pozorováno, že granátové jablko má protirakovinné účinky. Může zpomalit růst a šíření nádoru a snížit zánět, ačkoli je zapotřebí více výzkumu, abychom se dozvěděli více.
Prospívá zdraví srdce
Sloučeniny v granátovém jablku mohou snižovat krevní tlak a záněty v tepnách, pomáhají bojovat proti hromadění plaku, který může vést k infarktu a mrtvici, a snižují bolest na hrudi související se srdcem.
Podporuje zdraví močových cest
Sloučeniny v granátovém jablku mohou pomoci snížit ledvinové kameny, pravděpodobně v důsledku jejich antioxidačních vlastností.
Má antimikrobiální vlastnosti
Granátová jablka obsahují sloučeniny, které pomáhají bojovat s potenciálně škodlivými bakteriemi, plísněmi a kvasinkami – zejména s choroboplodnými zárodky v ústech, které mohou způsobit zápach z úst a zubní kaz.
Zlepšuje vytrvalost při cvičení
Polyfenoly v granátových jablkách mohou zvýšit vytrvalost při cvičení, tedy dobu, po kterou jste schopni věnovat se fyzické aktivitě, než se unavíte. Jedna studie na lidech zjistila, že užívání pouhého 1 gramu extraktu z granátového jablka 30 minut před běháním prodloužilo dobu do vyčerpání o 12 %.
Je dobré pro náš mozek
Sloučeniny v granátovém jablku mohou pomoci chránit zdraví mozku, zejména pokud jde o Alzheimerovu chorobu, Parkinsonovu chorobu a zotavení po poranění mozku.
Podporuje zdravé trávení
Sloučeniny z granátového jablka mohou podporovat zdravé střevní bakterie a snižovat zánět v trávicím traktu. Semínka jsou také bohatá na vlákninu, která slouží jako palivo pro probiotika a pomáhá předcházet některým zdravotním problémům s trávením.
Granátové jablko a jeho různé formy jsou obecně velmi zdravé a bezpečné. Existuje však šance, že u některých lidí se při konzumaci granátových jablek může rozvinout alergická alergie. Šťáva z granátového jablka také může negativně interagovat s některými léky na ředění krve a léky, které léčí vysoký cholesterol a vysoký krevní tlak.
Nutriční hodnoty granátového jablka
V následující tabulce se podívejte na porovnání nutričních hodnot čerstvého granátového jablka a dalších vybraných druhů ovoce ve 100 gramech.
Nutriční hodnoty | Granátové jablko (100 g) | Červené jablko (100 g) | Maliny (100 g) | Borůvky (100 g) |
Energie | 83 kcal | 59 kcal | 52 kcal | 57 kcal |
Tuky | 1.2 g | 0.2 g | 0.7 g | 0.3 g |
Sacharidy | 19 g | 14 g | 12 g | 14 g |
Cukry | 14 g | 10 g | 4.4 g | 10 g |
Vláknina | 4 g | 2.3 g | 6.5 g | 2.4 g |
Bílkoviny | 1.7 g | 0.3 g | 1.2 g | 0.7 g |
Vitamíny a minerály v granátovém jablku
Podívejte se také na množství minerálů a vitamínů, které 100 gramů čerstvého granátového jablka vs vybraných druhů ovoce obsahuje.
Vitamíny a minerály | Granátové jablko (100 g) | Červené jablko (100 g) | Maliny (100 g) | Borůvky (100 g) |
Vitamín A | 0.00 mcg | 3.00 mcg | 2.00 mcg | 3.00 mcg |
Vitamín B1 | 0.067 mg | 0.015 mg | 0.032 mg | 0.037 mg |
Vitamín B2 | 0.053 mg | 0.025 mg | 0.038 mg | 0.041 mg |
Vitamín B3 | 0.293 mg | 0.075 mg | 0.598 mg | 0.418 mg |
Vitamín B6 | 0.075 mg | 0.034 mg | 0.055 mg | 0.052 mg |
Vitamín B9 | 38.00 mcg | 3.00 mcg | 21.00 mcg | 6.00 mcg |
Vitamín E | 0.60 mg | 0.24 mg | 0.87 mg | 0.57 mg |
Vitamín K | 16.4 mcg | 2.6 mcg | 7.8 mcg | 19.3 mcg |
Vápník | 10.00 mg | 6.00 mg | 25.00 mg | 6.00 mg |
Měď | 0.16 mg | 0.03 mg | 0.09 mg | 0.06 mg |
Železo | 0.30 mg | 0.11 mg | 0.69 mg | 0.28 mg |
Horčík | 12.00 mg | 5.00 mg | 22.00 mg | 6.00 mg |
Fosfor | 36.00 mg | 12.00 mg | 29.00 mg | 12.00 mg |
Selen | 0.50 mcg | 0.00 mcg | 0.20 mcg | 0.10 mcg |
Draslík | 236.00 mg | 104.00 mg | 151.00 mg | 77.00 mg |
Sodík | 3.00 mg | 1.00 mg | 1.00 mg | 1.00 mg |
Zinek | 0.35 mg | 0.04 mg | 0.42 mg | 0.16 mg |
Kde granátové jablko koupit a jak ho skladovat?
Od pozdního podzimu do časného jara hledejte čerstvá granátová jablka ve větších obchodech s potravinami. Obvykle se prodávají jednotlivě. Vybírejte velké plody s tmavě červenou barvou, které jsou na svou velikost těžké a nemají otlaky ani propíchnutí. Pokožka by měla být lesklá. Pokud je granátové jablko měkké a lehce se poškrábe, je pravděpodobně zralé.
Sušená a mražená semena jsou k dispozici po celý rok, stejně jako šťáva z granátového jablka a melasa. Granátové jablko se sbírá zralé a poté již v dozrávání nepokračuje. Před použitím ho proto není potřeba nechávat doma dozrát.
Když si donesete granátové jablko domů, chraňte jej před přímým slunečním zářením. Nejlepší je uchovávat ho na chladném a suchém místě. Tak vám vydrží až týden, v lednici pak až dva týdny. Semena vydrží ve vzduchotěsné nádobě v lednici až pět dní nebo v mrazáku až tři měsíce. Čerstvá šťáva by měla být spotřebována do týdne.
Jak granátové jablko využít v kuchyni?
Semínka granátového jablka lze konzumovat čerstvá jako sladkou svačinku, použít jako ozdobu nebo přísadu do různých pokrmů nebo je můžete sušit.
Jak granátové jablko oloupat?
- Chcete-li oloupat granátové jablko, odřízněte samotný vrchol u koruny, což je konec, který trčí více než druhý.
- Vydlabejte část jádra a dávejte pozor, abyste neporušili žádná semínka.
- Ostrým nožem narýhujte pouze tenkou vnější kůru, odřízněte odshora dolů a vytvořte čtyři segmenty.
- Opatrně zatlačte do středu, kde jste vydlabali jádro, aby se ovoce rozdělilo na čtvrtiny.
- Odloupněte veškerou uvolněnou bílou dužinu.
- Ponořte každý segment do misky se studenou vodou a ohněte vnější slupku zpět, aby vypadla volná semínka.
- Opatrně vypáčte ostatní pod vodu; klesnou ke dnu a nepoživatelná dužina bude plavat.
Semena lze použít tak, jak jsou, nebo je můžete vylisovat k výrobě šťávy. Čerstvá šťáva se někdy vaří do zhoustnutí, aby vznikla melasa z granátového jablka. Předem varujeme, že šťáva z granátového jablka vám zabarví nejen prsty, ale i oblečení, a proto ji mnoho kultur využívalo jako přírodní barvivo. Při práci s granátovým jablkem proto noste zástěru, abyste si nepotřísnili oblečení. Šťáva také zabarví plastové nádoby, takže pokud je to možné, používejte nádoby skleněné nebo jednorázové plastové sáčky. Vyhněte se používání nožů nebo varných nádob z hliníku nebo uhlíkové oceli, protože díky nim může šťáva zhořknout.
A jak si šťávu z granátového jablka připravit?
Chcete-li granátové jablko odšťavnit, rozkrojte ho napůl jako grapefruit a použijte elektrický nebo ruční odšťavňovač. Dávejte pozor, abyste neodšťavňovali bílou dužinu, protože to změní chuť vaší šťávy a bude hořká. Šťávu přeceďte přes utěrku, abyste odstranili všechny kousky a částice. Šťávu můžete připravit také tak, že odstraníte všechny arily a přidáte je do vysokorychlostního mixéru s trochou vody, rozmixujete do hladka a poté přecedíte přes cedník vyložený látkou nebo přes jemné sítko. K přípravě jednoho šálku čerstvé šťávy z granátového jablka obvykle potřebujete dva až čtyři kusy ovoce, v závislosti na jejich velikosti.
Z granátových jablek se také připravuje nealkoholický likér Grenadina, který se využívá při přípravě koktejlů. Obvykle se míchá s pomerančovým džusem.
Další tipy, jak využít granátové jablko
- Přidejte semínka do jogurtu spolu s citrusovými plody a nasekanými ořechy. Vyzkoušejte naše recepty na luxusní domácí jogurt.
- Povařte ho na džem.
- Přidejte ho do salátu. Obzvlášť dobře vyhnikne mezi tmavými listy špenátu nebo rukoly spolu s opečenými ořechy a dobrou zálivkou.
- Využijte ho do kuskusu, vařené rýže či quinoy.
- Přidejte ho do vody pro lepší chuť.
- Doplňte jím dušené maso.
- Připravte si ze semínek dip . Smíchejte trochu semínek s pečenou červenou paprikou, vlašskými ořechy a ovocným olivovým olejem, osolte a opepřete dle chuti. Takto vzniklý dip můžete natírat na krekry. (Místo semínek lze použít i melasu.)
- Přidejte semínka granátového jablka do šampaňského, šumivého moštu, ledového čaje či do limonády.
- Ozdobte jím avokádový toust.
- Podávejte semínka s olivami.
- Připravte si luxusní bruschettu. Na opečené plátky bagety natřete trochu kozího sýru a ozdobte nasekanou červenou cibulí, petrželkou a semínky z granátového jablka.
- Posypte několika semínky zmrzlinu, mražený jogurt nebo sorbet.
- Přidejte ho do ovocného salátu. Dobře se snoubí s jiným podzimním ovocem jako je kaki nebo hruška. Můžete přidat také trochu medu.
- Připravte si hummus a přidejte do něj trochu semínek.
- Uvařte si z něj čaj.
- Rozmixujte ho do smoothie.
- Přidejte ho do gazpacha.
- Ozvláštěte jím svou ovesnou kaši. Inspirujte se také našimi dalšími recepty na ovesnou kaši 5x jinak.
- Přidejte ho do dortů či koláčů.
Některé z běžných ingrediencí, se kterými se granátové jablko dobře kombinuje ve slaných pokrmech, jsou pekanové ořechy, sladké brambory, jehněčí maso, jogurt, hlávkový salát, kukuřice či rajčata. Co se týče sladkých chutí, spárujte ho s čokoládou, šlehačkou, jahodami, zelenými jablky atd.
Máme pro vás skvělé recepty z granátového jablka. Vyzkoušejte domácí šťávu, detoxikační čaj i svěží salát.
Pěstování granátového jablka
Granátová jablka rostou na stromě, který se nazývá granátovník neboli marhaník obecný. Granátovník se může pohybovat od 90 cm trpasličího keře až po strom vysoký 9 metrů.
Ačkoli granátovník roste v široké škále podnebí, nejlépe mu bude v suchých a horkých oblastech s letními denními teplotami v rozmezí 21 až 32 stupňů Celsia. Obecně tyto stromy nejsou mrazuvdorné, i když existuje několik odolnějších kultivarů.
V našich podmínkách můžete granátovník také pěstovat, ale je třeba myslet na jeho subtropické kořeny a včas jej zazimovat.
Historie granátového jablka
Granátové jablko, jedno z nejstarších druhů ovoce na světě, má dlouhou a fascinující historii. Pravděpodobně pochází z Persie a do střední a jižní Indie se dostalo z Íránu asi v prvním století našeho letopočtu . V Indonésii byl zaznamenán růst v roce 1416. Byl široce pěstován v celé Indii a sušších částech jihovýchodní Asie, Malajska, Východní Indie a tropické Afriky. Nejvýznamnějšími pěstitelskými regiony jsou Egypt, Čína, Afghánistán, Pákistán, Bangladéš, Írán, Irák, Indie, Barma a Saúdská Arábie.
V dávných dobách představovalo symbol plodnosti, hojnosti a štěstí, a ovoce bylo v dějinách mnohokrát zobrazováno v umění. Před několika staletími bylo ovoce převezeno do Severní Ameriky a nyní se pěstuje v Kalifornii a Arizoně.