Gouda, sýr plný nizozemské tradice! Připravte si z něj ty nejlepší recepty

Gouda je vedle Eidamu dalším skvěle chutnajícím i voňavým sýrem, který je oblíbený po celém světě!

Přečtěte si jak se vyrábí, jaké má výživové hodnoty, proč ho zařadit do jídelníčku, ale i to jak s ním skvěle uvařit!

Co je Gouda?

Tento sýr pochází z jižních oblastí Nizozemska. Jedná se o polotvrdý sýr, typicky vyrobený z kravského mléka.

Najdeme ho v několika typech, ale jeho podstata zůstává stejná ve všech jeho variacích. Chuť je do značné míry ovlivněna přírodními pastvinami, na kterých se pasou dojné krávy a proces zrání mu dodává rozpadající se texturu a typické solné krystalky.

Různé druhy a podoby sýra jak se vyrábí a konzumuje.
Zdroj: liveeatlearn.com

Jak se gouda vyrábí?

Proces začíná nalitím čerstvého mléka do velké kádě. V závislosti na druhu Goudy je mléko buď nepasterizované, nebo pasterizované.

Ke srážení mléka a produkci tvarohu se přidávají bakterie a syřidla.

Po ztuhnutí se sýřenina oddělí a vloží do formy, ve kterých je za pomocí těžkého závaží lisován, čímže získává svou charakteristickou hustotu. V solném nálevu získává svou ikonickou chuť.

Sýr je uložen do místnosti se stálou teplotou, což podporuje rozvinutí chuti a zároveň umožňuje sýru uvolnit vlhkost, což má za následek hustou texturu. Sýr zraje od 4 týdnů po více než 12 měsíců

Jak se vyslovujeme?
Zatímco v Americe to vyslovujeme „g-OOO-dah“, ve skutečnosti se to vyslovuje „(g)h-OW-da“.

How Dutch Gouda Is Made At A 100-Year-Old Family Farm | Regional Eats | Insider Food
Zdroj: Food Insider

Druhy sýru Gouda

Nizozemci klasifikují šest kategorií podle věku:

  • Mladý nebo nový: ve věku 4 týdnů
  • Mladý dospělý: 8 až 10 týdnů
  • Zralý: 16 až 18 týdnů
  • Extra vyzrálý: 7 až 8 měsíců
  • Starý nebo plně vyzrálý: 10 až 12 měsíců
  • Velmi starý: více než 12 měsíců
Poličky plné různých odrůd sýrů v různé vyzrálosti.
Zdroj: tripadvisor.com

Jak Gouda chutná?

Mladší sýry budou mít jemnější, měkčí a téměř sladkou chuť a texturu. Nejlépe se hodí na sendviče nebo krekry.

Starší sýry jsou tvrdší, silnější a tmavší a zráním získávají máslovou a ořechovou chuť. Díky hluboké chuti se skvěle hodí na vaření, s křupavým chlebem nebo s vínem.

Nutriční hodnoty Goudy (na 100 g)

KalorieSacharidyCukryTukyNasycené mastné kyselinBílkovinyVlákninaSůl
356 kcal2 g0 g27 g18 g25 g0 g819 mg

Dále obsahuje:

  • 70 % denní hodnoty vápníku
  • 26% denní hodnoty vitamínu B12
  • 26% denní hodnoty zinku
  • 20 % denní hodnoty riboflavinu (vitamín B2)
  • 11% denní hodnoty vitamínu A

Recepty se sýrem Gouda

Jablečný koláč se sýrem
Sýrové lupínky
Cuketovo sýrové hranolky
Pečená paprika a grilovaný sýr
Mac and Cheese
Obložený sýrový talíř nebo z něj připravte lahodné fondue, jak na to si přečtete v tomto článku
Smažené sýrové kousky a rovnou se inspirujte na tyto sýrové kuličky
Quesadillas s karamelizovanými jablky, sýrem a cibulí nebo vyzkoušejte jeden z těchto skvělých receptů na mexickou pochoutku
Domácí rohlíčky se sýrem a chorizem
Francouzská cibulačka
Mísa plná sýrového zapečeného dipu s krekry.
Zdroj: oliviascuisine.com

Čím Goudu nahradit?

Eidam je srovnatelný jak vzhledem, tak chutí. Vyznačuje se oříškovou a sladkou chutí a hustou texturou. Je vyroben z kravského mléka, chutě a vůně se zostřují stárnutím.

Čedar je ostřejší, méně sladký, se silnějšími tóny másla a lískových oříšků ve své chuti a nabízí podobnou hustotu a texturu.

Čedar položený na dřevěném prkénku.
Zdroj: eatdelights.com

Skladování

Goudu zabalte do pečícího papíru, a poté sýr volně zabalte do plastu.

Umístěte do nejteplejšího oddělení v chladničce, jako je zásuvka na zeleninu. Sýr by měl takto vydržet 2 až 3 týdny.

Zmrazením se změní jeho struktura, takže to nedoporučujeme.

Použité zdroje

GOUDA CHEESE, Castello Cheese
Gouda Cheese 101, Sarah Bond, Live Eat Learn