Gouda je vedle Eidamu dalším skvěle chutnajícím i voňavým sýrem, který je oblíbený po celém světě!
Přečtěte si jak se vyrábí, jaké má výživové hodnoty, proč ho zařadit do jídelníčku, ale i to jak s ním skvěle uvařit!
Co je Gouda?
Tento sýr pochází z jižních oblastí Nizozemska. Jedná se o polotvrdý sýr, typicky vyrobený z kravského mléka.
Najdeme ho v několika typech, ale jeho podstata zůstává stejná ve všech jeho variacích. Chuť je do značné míry ovlivněna přírodními pastvinami, na kterých se pasou dojné krávy a proces zrání mu dodává rozpadající se texturu a typické solné krystalky.
Jak se gouda vyrábí?
Proces začíná nalitím čerstvého mléka do velké kádě. V závislosti na druhu Goudy je mléko buď nepasterizované, nebo pasterizované.
Ke srážení mléka a produkci tvarohu se přidávají bakterie a syřidla.
Po ztuhnutí se sýřenina oddělí a vloží do formy, ve kterých je za pomocí těžkého závaží lisován, čímže získává svou charakteristickou hustotu. V solném nálevu získává svou ikonickou chuť.
Sýr je uložen do místnosti se stálou teplotou, což podporuje rozvinutí chuti a zároveň umožňuje sýru uvolnit vlhkost, což má za následek hustou texturu. Sýr zraje od 4 týdnů po více než 12 měsíců
Jak se vyslovujeme?
Zatímco v Americe to vyslovujeme „g-OOO-dah“, ve skutečnosti se to vyslovuje „(g)h-OW-da“.
Druhy sýru Gouda
Nizozemci klasifikují šest kategorií podle věku:
- Mladý nebo nový: ve věku 4 týdnů
- Mladý dospělý: 8 až 10 týdnů
- Zralý: 16 až 18 týdnů
- Extra vyzrálý: 7 až 8 měsíců
- Starý nebo plně vyzrálý: 10 až 12 měsíců
- Velmi starý: více než 12 měsíců
Jak Gouda chutná?
Mladší sýry budou mít jemnější, měkčí a téměř sladkou chuť a texturu. Nejlépe se hodí na sendviče nebo krekry.
Starší sýry jsou tvrdší, silnější a tmavší a zráním získávají máslovou a ořechovou chuť. Díky hluboké chuti se skvěle hodí na vaření, s křupavým chlebem nebo s vínem.
Nutriční hodnoty Goudy (na 100 g)
Kalorie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasycené mastné kyselin | Bílkoviny | Vláknina | Sůl |
356 kcal | 2 g | 0 g | 27 g | 18 g | 25 g | 0 g | 819 mg |
Dále obsahuje:
- 70 % denní hodnoty vápníku
- 26% denní hodnoty vitamínu B12
- 26% denní hodnoty zinku
- 20 % denní hodnoty riboflavinu (vitamín B2)
- 11% denní hodnoty vitamínu A
Recepty se sýrem Gouda
Jablečný koláč se sýrem |
Sýrové lupínky |
Cuketovo sýrové hranolky |
Pečená paprika a grilovaný sýr |
Mac and Cheese |
Obložený sýrový talíř nebo z něj připravte lahodné fondue, jak na to si přečtete v tomto článku |
Smažené sýrové kousky a rovnou se inspirujte na tyto sýrové kuličky |
Quesadillas s karamelizovanými jablky, sýrem a cibulí nebo vyzkoušejte jeden z těchto skvělých receptů na mexickou pochoutku |
Domácí rohlíčky se sýrem a chorizem |
Francouzská cibulačka |
Čím Goudu nahradit?
Eidam je srovnatelný jak vzhledem, tak chutí. Vyznačuje se oříškovou a sladkou chutí a hustou texturou. Je vyroben z kravského mléka, chutě a vůně se zostřují stárnutím.
Čedar je ostřejší, méně sladký, se silnějšími tóny másla a lískových oříšků ve své chuti a nabízí podobnou hustotu a texturu.
Skladování
Goudu zabalte do pečícího papíru, a poté sýr volně zabalte do plastu.
Umístěte do nejteplejšího oddělení v chladničce, jako je zásuvka na zeleninu. Sýr by měl takto vydržet 2 až 3 týdny.
Zmrazením se změní jeho struktura, takže to nedoporučujeme.