Pro fanoušky fastfoodového stravování jsou recepty na fish and chips tou nejlepší variantou, jak se rychle najíst.
Chystáte party s přáteli, oslavu s příbuznými nebo jednoduše večírek pro všechny, kteří přijdou?
Udělejte jim tento snadný, a přitom úžasně chutný pokrm, po kterém se jen zapráší.
Skvělé hranolky a ryba usmažená dozlatova ve vynikajícím těstíčku potěší i náročného gurmána.
Co je fish and chips
Tento pokrm je znám již od 19. století a do dnešní doby se řadí mezi nejoblíbenější, a hlavně tradiční jídla ve Velké Británii. Rybu smaženou v těstíčku podávanou s hranolky miloval třeba člen skupiny Beatles John Lennon.
Objednat si jej můžete v podstatě na každém rohu a na spoustě míst vám ji jednoduše zabalí do papírového kornoutu či podobného obalu a jen tak pocákají vybraným ochucovadlem.
V dřívějších dobách bylo normální, že zákazník obdržel své jídlo v novinovém papíru. Ten byl ovšem zakázán v 80. letech dvacátého století, aby se zamezilo kontaktu pokrmu a inkoustu z novin.
Základním kamenem je vždy vysoce kvalitní čerstvá ryba, nejčastěji světlá treska, případně i jiná ryba, která má bílé maso.
Těstíčko se nejčastěji připravuje s minerálkou, ovšem ta se dá nahradit pivem, případně je možné použít obojí. Svého času to bylo běžné jídlo dělnické třídy. Dnes je to jedno z nejžádanějších jídel v rámci rychlého občerstvení.
S čím se fish & chips může podávat?
- Sůl s octem
- Kari omáčka
- Kečup
- Majonéza
- Tatarská omáčka
- Mačkaný hrášek
- Mátová omáčka
První restaurace s fish & chips
Přestože se běžně jedla jen tak na ulici zabalená v novinovém kornoutu, rozhodl se Samuel Isaacs podávat tuto pochoutku v běžné restauraci jako součást menu.
To bylo v roce 1896, kdy společnost Isaacs otevřela první restaurant, kde se servírovala ryba s hranolky. Cena byla tehdy velmi přijatelná, takže si ji mohl dát i obyčejný dělník.