Tartrazin (E102) je syntetické azobarvivo s citronově žlutou barvou.
Používá se hlavně jako potravinářské barvivo.
Hlavní důležité body o E102 – tartrazin:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je povolené, ale doporučujeme se tomuto éčku vyhýbat.
Není vhodný pro děti.
Je to častý alergen.
Výroba E102
Tartrazin vzniká z černouhelného dehtu.
Existuje ve formě prášku nebo granulí.
Na co se používá tartrazin?
Tartrazine je potravinářské barvivo. Nachází se jen ve zpracovaných potravinách.
Vyskytuje se také v kosmetice (mýdlo, pudr, rtěnka, opalovací krémy) nebo v lécích (vitamíny, doplňky stravy).
E102 se používá všude, kde chtějí výrobci dosáhnout citronového zbarvení. Setkat se s ním můžete u mnoha produktů:
- dezerty (zmrzlina, nanuky, gumoví medvídci, mrkvový dort, dortík Ollies),
- nápoje (Monster Energy, vaječný likér),
- pochutiny (kukuřičné lupínky, žvýkačky, popcorn),
- koření a pomazánky (džem, želé, hořčice, křen, omáčky),
- další produkty (cereálie, instantní polévky, nudle, pyré).
Je E102 zdravé?
Tartrazin je jedním z nejpoužívanějších barviv. Přesto může způsobit alergickou reakci, migrénu a hyperaktivitu u dětí. Látka patří do azo skupiny, takže je možným potravinovým karcinogenem.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Evropská unie povoluje použití E102 v tavených sýrech, konzervovaném a baleném ovoci, zelenině, zpracovaných rybách nebo vínech.
Ve Spojených státech se často používá v lécích, kosmetice a potravinách. Najdeme ho v doplňcích stravy, nápojích, mražených produktech, želé, bonbonech, koření, omáčkách, pečivu nebo mléčných výrobcích.
Mezinárodně se používá jako barvivo zpracovaných potravin, v kosmetice a farmaceutickém průmyslu.
Čím tartrazin nahradit?
Každé umělé barvivo lze nahradit přírodním. V případě žluté lze použít kurkumin (E100), riboflavin (E101) karotenoidy (E160a) nebo šafránové barvivo (E164).