Polydextrosy (E1200) je rozpustná vláknina. Běžně se používá jako plnidlo a texturizátor místo sladidla ke zvýšení obsahu vlákniny a jako náhrada cukru, škrobu a tuku v potravinách.
Používá se ke snížení příjmu kalorií, protože má nízkou energetickou hodnotu.
Hlavní důležité body o E1200 – polydextrosy:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.
Výroba E1200
Polydextrosy se vyrábí ze tří složek, které se přirozeně nachází v kukuřici: glukózy, sorbitolu a kyseliny citronové.
Tyto složky se zpracují ve vakuu při vysokých teplotách, aby vznikl E1200.
Na co se používá polydextrosy?
Polydextrosy se používá u produktech, jako je pečivo, směsi na pečení, žvýkačky, sladkosti, polevy, salátové dresinky, mražené mléčné dezerty, želatina, pudink, náplně, tvrdé i měkké bonbóny.
Při pečení se E1200 používá pro dobrou strukturu chleba, rohlíků, muffinů, koláčů a sušenek.
U mléčných výrobků se používá hlavně u mražených mléčných dezertů, v jogurtech a zmrzlinách.
U nápojů může být E1200 použit v sycených nápojích a výživných nápojích.
Je E1200 zdravé?
Polydextrosy je rozpustná vláknina, kterou tělo nedokáže strávit v tenkém střevě. Rozkládá se až v tlustém střevě pomocí bakterií.
Má stejné vlastnosti jako běžná vláknina. Dokáže snížit hladinu glukózy v krvi, cholesterol nebo krevní tlak.
Podporuje metabolismus, pomáhá absorpci minerálů ve střevech a podporuje pocit plnosti. Díky tomu pomáhá při hubnutí.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Polydextrosy s označením E1200 byla schválena jako bezpečná EFSA (Komise EU) jako povolená přídavná látka v potravinách.
Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) také E1200 posoudil jako bezpečnou pro výrobu potravin. Používá se jako plnidlo, pomocní formulace, zvlhčovadlo a stabilizátor textury ve všech výše uvedených potravinách, mase, drůbeži, dětské výživě i kojenecké výživě.