Amarant (E123) je syntetické azobarvivo, které se používá v potravinách a nápojích. Často ho ale používají také profesionální fotografové.
Barvivo se také nazývá CI potravinářská červeň 9, protože dodává potravinám červenofialovou barvu.
Hlavní důležité body o E123 – amarant:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je povolené, ale doporučujeme se tomuto éčku vyhýbat.
Není vhodné pro děti.
Je to častý alergen.
Výroba E123
Amarant se vyrábí stejně jako ostatní azobarviva z kamenouhelného dehtu.
Barvivo je vysoce rozpustné ve vodě.
Na co se používá amarant?
Barvivo E123 se nejčastěji používá při výrobě vína. Setkat se s tím ale můžeme také v dortových směsích, želé, konzervovaném ovoci, omáčkách, polevách nebo různých dezertech.
Ze zákona se může použít jen při výrobě vína, lihovin, rybích jiker a mlíčí. Stopové množství se ale může nacházet také v psím krmivu nebo kosmetice.
Je E123 zdravé?
Amarant se často spojuje se zdravotními problémy, jako je astma nebo ekzémy. Stejně tak se předpokládá, že způsobuje hyperaktivitu u dětí.
Podle některých vědců je E123 karcinogenní, stejně jako mnoho dalších azobarviv. Není to ale vědecky dokázáno.
Použití v EU vs. USA vs. svět
V Evropské unii je použití amarantu povolené, ale v posledních letech se úřady snaží jeho použití minimalizovat.
Barvivo amarant je zakázáno v mnoha zemích po celém světě, včetně Spojených států, Rakouska, Ruska nebo Norska.