Oxidovaný škrob (E1404) je upravený škrob, který se využívá v potravinářském průmyslu jako stabilizátor a zahušťovadlo.
Díky úpravě je škrob mnohem stabilnější a dokáže zahustit potraviny a nápoje, u kterých je to zapotřebí. Jistě už jste tuto látku viděli na etiketě mražených jídel nebo rajčatové omáčky.
Jistě znáte nativní škroby z kukuřice, brambor, tapioky, rýže nebo pšenice. Co můžete očekávat od oxidovaného škrobu a kde se používá?
Hlavní důležité body o E1404 – oxidovaný škrob:
Je to přírodní nezávadná látka.
Použití v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.
Výroba E1404
Potravinářský škrob lze upravit mnoha způsoby. Jedním z nich je také oxidace.
Oxidovaný škrob (E1404) je upravený oxidací chloranem sodným.
Na co se používá oxidovaný škrob?
Oxidovaný škrob se používá v mnoha produktech jako stabilizátor a zahušťovadlo. Používá se všude, kde je zapotřebí dosáhnout vyšší hustoty.
Nejčastěji se oxidovaným škrobem setkat v nápojích, instantních polévkách a nudlích, sladkostech (želé), pečivu (koláče, sušenky) nebo v mléčných produktech (jogurty, zmrzlina, pudink).
Při prohlížení složení potravin (hlavně hotových jídel) se s touto látkou můžete setkat poměrně často. Nemusíte se ničeho obávat, protože je ke konzumaci zcela bezpečná.
Je E1404 zdravý?
Oxidovaný škrob při běžné konzumaci není nebezpečný. Nejsou žádné žádné alergické reakce ani jiné zdravotní problémy.
Při vysoké koncentraci látky ve stravě se mohou objevit zažívací problémy a velmi vzácně také poškození ledvin.
Použití EU vs. USA vs. svět
Bezpečnost E1404 byla schválena Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA), ale také americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a Společným výborem expertů FAO, WHO a dalšími úřady. Z tohoto důvodu se bezpečně používá po celém světě pro výrobu potravin a nápojů.