Fosfát škrobu (E1410) patří do skupiny škrobů, které jsou upraveny pro použití v potravinářském průmyslu.
Jde o bezpečnou látku, která se používá při výrobě potravin i nápojů, kde je zapotřebí vyšší hustota a stabilní zahuštění.
Hlavní důležité body o E1410 – fosfát škrobu:
Je to přírodní nezávadná látka.
Použití v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.
Výroba E1410
Fosfát škrobu patří mezi zesíťované škroby, které se vyrábí pro odolnost v nízkých teplotách.
Pro výrobě se používají alkalické fosforečnany, polyfosforečnany a kyselina fosforečná, které reagují s běžným škrobem a posilují jeho schopnosti.
Na co se používá E1410?
Fosfát škrobu se nejčastěji používá u mražených produktů, protože dokáže velmi dobře snášet nízké teploty.
Najít ho můžete také v potravinách, jako jsou salátové dresinky, pudinky, polévky, omáčky, káva nebo náplně do koláčů a dalšího pečiva.
Je E1410 zdravý?
Obecně se zpracované škroby považují za zdravé. Nejsou známy žádné vedlejší účinky.
Použití EU vs. USA vs. svět
Použití E1404 je schválený jako potravinářská přísada v celé Evropské unii (včetně České republiky) a také ve Spojených státech.
Celosvětově se používá jako bezpečná látka pro potravinářské výrobky.