Diškrobový glycerol (E1411) je stabilizátor a zahušťovadlo, které se používá při výrobě potravin, nápojů a léků.
Škrob se v těle rozloží a změní se na glukózu.
Hlavní důležité body o E1411 – diškrobový glycerol:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je v potravinářství zakázané.
Není vhodné pro děti.
Je to častý alergen.
Výroba E1411
Diškrobovaný glycerol je kombinací klasického škrobu a glycerolu. Škrob se zpracuje a poté se přidá glycerol. Díky chemické reakci vznikne diškrobovaný glycerol.
Na co se používá E1411?
Mimo Evropskou unii se diškrobový glycerol používá na výrobu potravin.
Patří mezi ně např.:
- arašídy ve wasabi,
- jahodový dort Fraisier,
- houbové těstoviny (Knorr),
- japonská směs ořechů,
- balené sladkosti a cukroví.
Je E1411 zdravý?
Nejsou známé žádné nežádoucí účinky konzumace této látky. Přesto je v našich zemích zakázaná.
Použití EU vs. USA vs. svět
V celé Evropské unii (včetně České republiky) je použití E1411 zakázané v potravinářském i farmaceutickém průmyslu.
Ve Spojených státech i dalších zemích je použití diškrobového glycerolu povolené a používá se při výrobě potravin a léků.