Fosfát zesíťovaného škrobu je modifikovaný kukuřičný škrob s vysokým obsahem amylózy a minimálně 70 % vlákniny.
Používá se jako potravinářská přísada při zmrazování a rozmrazování výrobků jako jsou polévky, mražené omáčky a pečivo.
Hlavní důležité body o E1413 – fosfát zesíťovaného škrobu:
Není to přírodní látka.
Jeho konzumace není škodlivá.
Vhodná pro děti.
Nejedná se o alergen.
Výroba E1413
Připravuje se zpracováním kukuřičného škrobu fosforylačním činidlem a kyselinou fosforečnou. Výsledný škrob má zvýšenou stabilitu při vysokých a nízkých teplotách a je odolnější vůči kyselinám.
Kde se fosfát zesíťovaného škrobu používá?
Přidává se do potravinářských produktů jako jsou:
- sušenky
- nudle
- skořicové rolky
- muffiny
- smetany
- omáčky
- sýry
Je E1413 zdravé?
U fosfátu zesíťovaného škrobu nejsou uvedeny žádné známé vedlejší účinky. Pouze při vysokých dávkách může způsobit hyperaktivitu nebo zažívací potíže.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Fosfát zesíťovaného škrobu je schválen Evropskou unií jako stabilní zahušťovadlo při zmrazování a rozmrazování potravin. V USA je obecně uznáván jako bezpečná potravinářská látka.
Jak E1413 nahradit?
Tento fosfát zesíťovaného škrobu můžete nahradit přírodním zahušťovadlem jako je kukuřičný nebo tapiokový škrob.