Acetát škrobu (E1420) je modifikovaný škrob, který se používá především jako zahušťovadlo.
Přidává se do bramborových, masových nebo zeleninových produktů, protože dodává vnitřní pevnost a lepší texturu.
Pomáhá také zvýšit křupavost a snížit ztrátu vlhkosti u smažených pokrmů v těstě a obalených potravinách.
Hlavní důležité body o E1420 – acetát škrobu:
Nejedná se o přírodní látku.
Není škodlivý.
Je povolený v EU i v USA.
Vhodný pro děti.
Není to potenciální alergen.
Výroba E1420
Acetát škrobu se připravuje zpracováním škrobu s fosforylačním činidlem, trimetafosfátem nebo fosforoxychloridem a anhydridem kyseliny octové.
Výsledný škrob má zvýšenou stabilitu při vysokých a nízkých teplotách a je odolnější vůči kyselinám.
Kde se acetát škrobu používá?
Jak již bylo zmíněno, nejčastěji se přidává do masových, zeleninových nebo bramborových produktů. Také ho najdete v:
- kojenecké výživě
- želé cukrovinkách
- jogurtech
- směsích vaječných bílků
- náplních s ovocnou příchutí
Je E1420 zdravé?
Doposud nebyly prokázány žádné škodlivé účinky acetátu škrobu. Můžeme ho považovat za bezpečný. Samozřejmě dbejte na množství, při vysoké konzumaci mohou nastat trávicí potíže.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Potravinářská přísada acetátu škrobu je schválena v EU i USA. Považuje se za neškodnou.
Jak E1420 nahradit?
Jako přírodní náhražku můžete použít kukuřičný nebo tapiokový škrob.