Acetát zesíťovaného adipátu škrobu (E1422) se považuje za jedno z nejbezpečnějších zahušťovadel. Kde ho najdete?

Acetát zesíťovaného adipátu škrobu (E1422) je škrob, který se často přidává do potravin jako plnidlo, stabilizátor a zahušťovadlo.

Je to rostlinná guma, která je bělená kyselinou octovou.

Hlavní důležité body o E1422 – acetát zesíťovaného adipátu škrobu:

Nejedná se o přírodní látku.
Bezpečná látka.
Není to potenciální alergen.
Vhodný pro děti.
Látka je schválena v EU i USA.

Výroba E1422

Připravuje se reakcí škrobu s anhydridem kyseliny octové a anhydridem kyseliny adipinové.

Výsledkem je škrob, který je odolný vůči míchání a vysokým teplotám.

Kde se acetát zesíťovaného adipátu používá?

Využití nachází především v potravinách, jako jsou mražené koláče, polevy a omáčky, suché směsi ( na bábovky, muffiny, koláče, sušenky a pudinky), snídaňové cereálie, pudinkové prášky a dresinky na saláty.

Je E1422 zdravé?

Acetát zesíťovaného adipátu škrobu je jedním z nejbezpečnějších zahušťovadel nebo přísad, které jsou přítomny v různých potravinářských výrobcích. 

Neexistují žádné potenciální hrozby způsobené použitím tohoto zahušťovadla. Je však známo, že má vedlejší účinky pro ty, kteří mají astma.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Acetát zesíťovaného adipátu škrobu je schválen jako potravinářská přísada v EU. V USA je uznáván jako bezpečná potravinářská látka.

Jak E1422 nahradit?

Toto zahušťovadlo můžete nahradit přírodním škrobem jako je tapiokový a kukuřičný škrob.

Použité zdroje

Benefits Of Thickener E 1422 For Your Body, www.mishry.com
E1422: Acetylated di-starch adipate, www.food-info.net
E1422; Acetylated Distarch Adipate, www.1source.com