Hydroxipropylether zesíťovaného fosfátu škrobu se v potravinách používá jako stabilizátor, zahušťovadlo, pojivo, gelující činidlo i emulgátor. Široce rozšířen je zejména v Asii, EU a Serverní Americe. Jedná se o modifikovaný rezistentní škrob, což znamená, že se jedná o škrob, který byl upraven tak, aby se zlepšila jeho schopnost zachovat texturu a strukturu potravin.
Hlavní důležité body o E1442 – Hydroxipropyletheru zesíťovaného fosfátu škrobu:
· Jedná se o stabilizátor
· Je veganský a bezlepkový
· Jde o modifikovaný škrob
Výroba E1442
Vyrábí se zpracováním škrobu propylenoxidem a kyselinou fosforečnou nebo oxychloridem fosforečným. Výsledný škrob je stabilnější vůči kyselým, zásaditým a škrob degradujícím enzymům. Poskytuje také lepší barvu a lesk produktům.
V jakých potravinách můžeme Hydroxipropylether zesíťovaného fosfátu škrobu najít?
- jogurty
- pudinky
- majonézy
- konzervy
- zmrzliny
- nudle
- omáčky
- salátové dresinky
- rajčatové omáčky
- mražená hotová jídla
- klobásy
- masové konzervy
- sušenky
- koláče
- cukrovinky
Je přísada E1442 zdravá?
Hydroxipropylether zesíťovaného fosfátu škrobu může zpomalit rozklad potravy ve střevě.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání E1442 je schváleno Evropskou unií, v USA, v Austrálii, na Tchajwanu a na Novém Zélandu.