Sodná sůl oktenylsukcinátu škrobu (E1450): modifikovaný škrob, který má v potravinářství spoustu funkcí. Které to jsou?

Sodná sůl oktenylsukcinátu škrobu je modifikovaný škrob esterifikovaný anhydridem kyseliny oktenyljantarové. Je široce rozšířen v Asii, EU a Severní Americe. V potravinářství se využívá jako stabilizátor, zahušťovadlo, pojivo a emulgátor.

Hlavní důležité body o E1450 – Sodné soli oktenylsukcinátu škrobu:

·         Jedná se o zahušťovadlo
·         Je veganská a bezlepková
·         Jde o modifikovaný škrob

Výroba E1450

Sodná sůl oktenylsukcinátu škrobu se připravuje reakcí škrobu s anhydridem kyseliny oktenyljantarové (kyselina jantarová a oktanol).

V jakých potravinách můžeme sodnou sůl oktenylsukcinátu škrobu najít?

  • máslo
  • krémy se sníženým obsahem tuku
  • majonézy
  • mléčné výrobky
  • instatní polévky
  • omáčky
  • bonbóny
  • kakao
  • džusy
  • dětská výživa
  • maso
  • mražené výrobky

Je přísada E1450 zdravá?  

Ve vysokých dávkách může způsobit hyperaktivitu a zažívací potíže.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Sodná sůl oktenylsukcinátu škrobu je jako potravinářská přísada schválena Evropskou unií, v USA, v Austrálii i na Novém Zélandu.

Použité zdroje

E1450: Starch sodium octenyl succinate , www.food-info.net
Sodium Starch Octenylsuccinate E1450, www.sinofoodsupply.com
E1450; Sodium Starch Octenylsuccinate, www.1source.com