Sodná sůl oktenylsukcinátu škrobu je modifikovaný škrob esterifikovaný anhydridem kyseliny oktenyljantarové. Je široce rozšířen v Asii, EU a Severní Americe. V potravinářství se využívá jako stabilizátor, zahušťovadlo, pojivo a emulgátor.
Hlavní důležité body o E1450 – Sodné soli oktenylsukcinátu škrobu:
· Jedná se o zahušťovadlo
· Je veganská a bezlepková
· Jde o modifikovaný škrob
Výroba E1450
Sodná sůl oktenylsukcinátu škrobu se připravuje reakcí škrobu s anhydridem kyseliny oktenyljantarové (kyselina jantarová a oktanol).
V jakých potravinách můžeme sodnou sůl oktenylsukcinátu škrobu najít?
- máslo
- krémy se sníženým obsahem tuku
- majonézy
- mléčné výrobky
- instatní polévky
- omáčky
- bonbóny
- kakao
- džusy
- dětská výživa
- maso
- mražené výrobky
Je přísada E1450 zdravá?
Ve vysokých dávkách může způsobit hyperaktivitu a zažívací potíže.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Sodná sůl oktenylsukcinátu škrobu je jako potravinářská přísada schválena Evropskou unií, v USA, v Austrálii i na Novém Zélandu.