Acetylovaný oxidovaný škrob je produkt z modifikovaného tapiokového škrobu a používá se jako potravinářská přísada a na potahování papíru. Má pojivé a krycí schopnosti a je skvělým stabilizátorem. Jedná se také o zahušťovadlo (zvyšuje viskozitu potravin), objemové činidlo (dodává potravině objem) a emulgátor.
Hlavní důležité body o E1451 – Acetylovaném oxidovaném škrobu:
· Jedná se o emulgátor a stabilizátor
· Je veganský a bezlepkový
· Jde o modifikovaný škrob
Výroba E1451
Vyrábí se reakcí škrobu s anhydridem kyseliny octové a kyslíkem. Výsledný škrob je stabilnější vůči kyselým, zásaditým a škrob degradujícím enzymům. Poskytuje také lepší barvu a lesk produktům.
V jakých potravinách můžeme Acetylovaný oxidovaný škrob najít?
- omáčky
- majonézy
- polévky
- sýry
- smetany
- jogurty
- pečivo
- bonbóny
- kakao
- džusy
- maso
- mražené výrobky
Je přísada E1451 zdravá?
Ve vysokých dávkách může způsobit hyperaktivitu a zažívací potíže.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání E1451 je schváleno Evropskou unií, v USA i v Austrálii a na Novém Zélandu.