Škrobový oktenylsukcinát hlinitý (E1452) se někdy označuje také jako SAOS.
Jedná se o modifikovaný škrob. Používá se jako zahušťovadlo v potravinářství, kosmetice a doplňcích stravy.
Jde o bílý prášek. Používá se ve formě vloček, granulí, amorfního prášku nebo hrubých částic.
Hlavní důležité body o E1452 – škrobový oktenylsukcinát hlinitý:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.
Výroba E1452
Potravinářský škrob lze upravit mnoha metodami. V tomto případě se využívá estrifikace a přidání kyseliny oktenyljantarové a síranu hlinitého.
Díky této úpravě má škrob velmi stabilní vlastnosti, které lze v potravinářství i kosmetice využít k zahuštění.
Používat ho mohou také vegetariáni a vegani, protože má rostlinné složení.
Na co se používá škrobový oktenylsukcinát hlinitý?
Ve většině případů se E1452 používá ve vitamínových doplňcích stravy, které mají podobu tobolek.
V potravinách se používá jako zahušťovadlo, a proto ho můžeme najít v produktech jako:
- omáčky,
- polévky,
- mléčné výrobky (sýry, jogurty, majonéza, smetana),
- pečivo,
- sladkosti (bonbony, karamely, kakao),
- džusy,
- maso,
- mražené produkty.
Je E1452 zdravý?
Velké množství škrobového oktenylsukcinátu hlinitého může způsobit hyperaktivitu u dětí nebo zažívací problémy.
Díky tomu, že se do látky přidává hliník, může být překročení doporučené denní dávky nebezpečné kvůli ukládání hliníku v těle. U jedinců s nemočnými ledvinami se může jednat o velký problém.
Obecně je látka v kosmetice i potravinářství bezpečná a lze ji využívat k zahuštění všude, kde je to potřeba. Žádné vedlejší příznaky obvykle nejsou pozorovány.
Použití EU vs. USA vs. svět
Expertní komise pro užívání přídavných látek vyhodnotila E1452 jako bezpečnou. Z tohoto důvodu se používá v potravinách, doplňcích stravy a kosmetice po celém světě.