Glyceryl diacetát (E1517) je obecně známý jako diacetin.
Jde o látku, která se používá jako rozpouštědlo aroma a chutí v potravinářském průmyslu.
Jedná se o čistou, bezbarvou, viskózní látku bez zápachu, která má vysoký bod varu.
Hlavní důležité body o E1517 – glyceryl diacetát:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.
Je živočišného původu a není tedy vhodné pro vegany.
Výroba E1517
Většinou se jedná o kombinaci jsou izomerů.
V komerčních podmínkách se vyrábí z glycerolu a kyseliny octové.
Na co se používá glyceryl diacetát?
Glyceryl diacetát se v potravinářském průmyslu používá:
- ke snížení vlhkosti,
- jako rozpouštědlo s přídavkem glycerolu,
- jako ochrana čerstvého ovoce.
E1517 se používá v mnoha produktech, např. v proteinových výrobcích nebo zpracovaných arašídech.
Je E1517 zdravý?
U některých jedinců se mohou objevit bolesti hlavy, nevolnost, zvracení, dehydratace, průjem, žízeň, závratě nebo duševní zmatek. Tyto příznaky jsou ovšem velmi vzácné.
Obecně se jedná o bezpečnou látku, ze které nemusíte mít strach.
Použití EU vs. USA vs. svět
E1517 je schválené k použití v potravinářském průmyslu v České republice a celé EU, ale také ve Spojených státech a mnoha dalších zemích po celém světě.