Propylenglykol, syntetická potravinářská přísada patřící do stejné chemické skupiny jako alkohol, se běžně používá jako nosič rozpouštědel, zvlhčovadlo, zahušťovadlo, emulgátor a stabilizátor v potravinách, zatímco v průmyslu se používá jako bezpečnější nemrznoucí náhrada etylenglykolu. Je bezbarvý, bez zápachu a chuti.
Hlavní důležité body o E1520 – propylenglykolu:
· Je veganský a bezlepkový
· Nevhodný pro děti
· Jedná se o stabilizátor a zvlhčující látku
Výroba E1520
Komerční propylenglykol se vyrábí hlavně těmito třemi způsoby:
- Hydratací propylenoxidu.
- Reakcí propylenu s chlorovanou vodou za vzniku 1-chlor-2-propanolu, poté se provádí hydrolýza použitím roztoku uhličitanu sodného.
- Přeměnou glycerolu (obvykle rostlinného původu).
Použití propylenglykolu
E1520 se používá v potravinách, kde pomáhá při zpracování potravin a zlepšuje jejich strukturu, chuť, vzhled a trvanlivost, v krmivech pro zvířata, kosmetice a léčivech, stejně jako v nemrznoucích a chladících kapalinách.
V jakých potravinách ho můžeme najít?
- dorty
- dresinky
- pečivo
- zmrzlina
- pudinky
- dezerty
- sušené omáčky
- sušené polévky
- přísady a směsi na pečení
- nealkoholické nápoje
- popcorn
- potravinářská barviva
Je přísada E1520 zdravá?
Ano, nemá téměř žádné prokázané vedlejší účinky. Jsou však zaznamenány případy otravy v případech požití dětmi.
Lze propylenglykol nahradit?
Záleží na konkrétním použití. V některých potravinách mohou být alternativami sorbitol a glycerol, protože oba lze použít jako zvlhčovadla.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání E1520 je schváleno Evropskou unií, v USA, Austrálii i na Novém Zélandu.