Hněď HT (E155) je také známá jako CI potravinářská hněď 3.
Jedná se o látku, která se řadí mezi azobarviva. Je vysoce rozpustná ve vodě.
V potravinářském průmyslu se používá jako barvivo pro produkty, které vyžadují hnědou barvu.
Jedná se o syntetickou látku, která může způsobit řadu zdravotních problémů. Kvůli tomu je také v mnoha zemích její použití zakázané. O které země se jedná?
Hlavní důležité body o E155 – hněď HT:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je povolené, ale doporučujeme se této přídatné látce vyhýbat.
Není vhodné pro děti.
Je to častý alergen.
Výroba E155
Hněď HT je synteticky vyrobené azobarvivo. To znamená, že se vyrábí z uhelného dehtu pomocí složitých chemických reakcí.
Na co se používá hněď HT?
Hněď HT má červenohnědou barvu, která na první pohled připomíná čokoládu. Z tohoto důvodu se často využívá na barvení sladkostí, včetně čokolády.
V některých zemích na světě můžete E155 najít také v pečivu, koření, omáčkách nebo polévkách.
V našich zemích se může používat jen na rybí produkty.
Je E155 zdravý?
Používání hnědi HT je po celém světě (hlavně v Evropě) dost omezeno nebo zakázáno, a to z dobrého důvodu.
E155 může způsobit astma, alergické reakce nebo podráždění kůže. Pro jedince, kteří jsou alergičtí na salicytáty je látka také nebezpečná. Mohou se u nich projevit silné příznaky alergické reakce.
Použití EU vs. USA vs. svět
Použití v Evropské unii (včetně České republiky) je povolené, ale velmi omezené. Používat se může jedině na barvení rybích produktů z korýšů.
Látka E155 je zakázaná ve Spojených státech amerických, Belgii, Dánsku, Německu, Norsku, Švýcarsku, Francii, Švédsku nebo Rakousku.
Čím E155 nahradit?
Tuto zdraví nebezpečnou látku lze nahradit přírodním barvivem, jako je kakao nebo karamel. Přírodní barvivo jsou většinou šetrná pro zdraví i životní prostředí, a proto vždy představují lepší volbu při výrobě potravin a nápojů.