E160b je potravinářská přidatná látka, která se používá jako přírodní barvivo v potravinách a nápojích. Jeho barva se pohybuje od žluté přes červenou až po hnědou v závislosti na rozpouštědle použitém pro extrakci. Běžné názvy pro E160b jsou annatto, bixin nebo norbixin. Annatto je název surového extraktu, zatímco bixin označuje formu barviva rozpustnou v tucích a norbixin formu rozpustnou ve vodě.
Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.
Hlavní důležité body o E160b – Annatto, Bixin, Norbixin :
Použití v ČR je povolené.
Není vhodné pro děti.
Může způsobovat alergickou reakci.
Výrobe E160b
Toto barvivo se získává ze semen stromu annatto (Bixa orellana).
Na co se používá annatto, bixin, norbixin?
Kromě toho, že je E160b potravinářským aditivem, může být použito také jako barvivo pro laky na tělo či může působit jako činidlo napomáhající trávení.
Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E160b:
- sýry
- máslo
- olej
- brambůrky
- cereálie
- koláče
- salátové dresinky
- majonéza
- klobásy
- uzené ryby
- zmrzliny
- lízátka
Je E160b zdravé?
E160b bylo nyní představeno jako alternativní barvivo k tartrazinu, který je také známý jako E102. Stále však může existovat možnost, že E160b vyvolá alergickou reakci a ekzém. U dětí také může způsobit bolesti hlavy a podrážděnost.
Použití EU vs. USA vs. svět
V EU je E160b schváleno pro použití jako barvivo v potravinách a kosmetice. V USA je osvobozeno od certifikace a je trvale uvedeno pro použití v potravinách, drogách a kosmetice.