Přemýšlíte, kde se u některých potravin bere ta krásná žluto oranžová barva? Nejspíš to bude ze šafránového barviva.
Jeho vůně je popisována jako medová s podtóny připomínající seno, zatímco jeho chuť je popisována, jako senná a sladká.
Toto koření je široce používáno v perské, indické, evropské a arabské kuchyni.
Šafrán je asi nejvíce známý jako nejdražší koření na světě, a to kvůli namáhavému pěstování a sklízení.
Toto aromatické koření, kdysi používané k výrobě léků a barvení látek na tmavě žlutou, se v současné době nejvíce používá v potravinářském průmyslu.
Hlavní důležité body o E164 – šafránová žluť
Jedná se o barvivo
Je to přírodní látka
Je vhodná pro děti a nijak neohrožuje zdraví a vývoj dítěte
Není to běžný alergen
Je vhodná pro vegany, protože se vyrábí sušením květů šafránu
Výroba E164
Šafránové barvivo se vyrábí sušením šafránových květů a blizen.
Kde se šafrán používá?
Jeho vlastností se využívá pro barvení potravin do zářivé žluté oranžové barvy.
Najdeme ho při výrobě jedné z nejdražších sušených šunek, známé jako Golden Ham, která je vyráběná v San Gimignanu.
Dalšími produkty, kam se barvivo přidává jsou cukrovinky a likéry.
Jako koření se přidává do rýže, rizota, paelly a masa.
Je E164zdravé?
U šafránu nebyly zjištěny žádné nežádoucí účinky a naopak se využívá k léčbě kloubních onemocnění.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání tohoto barviva je plošně zakázáno v celé Evropské Unii.
V USA, Austrálii a na Novém Zélandu se barvivo v potravinářském průmyslu může běžně používat.
Čím šafránovou žluť nahradit?
Mezi běžné náhražky patří světlice barvířská (Carthamus tinctorius), která se často prodává jako „portugalský šafrán“, annatto nebo kurkuma.