Uhličitany vápenaté jsou běžně používaná potravinářská přísada, která se používá k regulaci kyselosti v potravinách a nápojích.
Je to bezbarvá látka bez chuti, která se přirozeně vyskytuje v mnoha druzích ovoce a zeleniny a jenž je také produkována tělem člověka. Známi ji také pod pojmenováním křáda.
Uhličitany vápenaté se dělí na 2 podskupiny:
- E170(i) uhličitan vápenatý
- E170(ii) hydrogenuhličitan vápenatý
Hlavní důležité body o E170– Uhličitany vápenaté:
Jedná se o regulátory kyselosti.
Je bezpečené.
Jeho používání je povolené v ČR.
Doporučujeme.
Výroba E170
Uhličitany vápenaté se získávají buď z mletého vápence, nebo vysrážením vápenatých iontů s uhličitanovými ionty.
Na co se uhličitany vápenaté používají?
E170 se v potravinářství často používá spolu s kyselinou citronovou nebo jinými kyselinami k regulaci kyselosti potravin a nápojů. Může také pomoci zlepšit chuť některých potravin a nápojů a přispět k lepšímu vzhledu pečiva a dalších výrobků.
Dále fungují jako neutralizátor ve víně či prášcích do pečiva, protispékavá látka, plnidlo ve farmaceutice, leštidlo v zubních pastách či stabilizátor v konzervovaném ovoci.
Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E170:
- pečivo
- instantní polévky
- konzervy
- sýry
- nealkoholické nápoje
- pivo
- sójová mléka
- výrobky z mandlového mléka
- pizza
- žvýkačky
- sladkosti
- cereálie
- zmrzlina
- rybí prsty
- lasagne
- jogurty
- čokoláda
Je E170 zdravé?
Použití uhličitanů vápenatých v potravinách je považováno za bezpečné a nejsou známy žádné nežádoucí účinky.
Naopak mohou pomoci zvýšit celkovou hladinu vápníku v našem systému, přestože to není nejúčinnější způsob, jak toho dosáhnout (vápník v této formě se špatně absorbuje). Přesto může zlepšit zdraví srdce, kostí, svalů, pomoci v boji proti cukrovce, odvrátit vysoký krevní tlak, zlepšit hladinu cholesterolu a další.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Uhličitany vápenaté se mohou používat v mnoha zemích po celém světě, včetně Evropy, Severní Ameriky a Austrálie.