Oxidy a hydroxidy železa jsou různé pigmenty železa, které se přirozeně vyskytují v přírodě a používají se v potravinách a doplňcích stravy k dodání žluté, hnědé, červené nebo černé barvy.
Je to forma oxidu železitého, která se získává z železa a kyseliny.
Existují 3 podskupiny oxidů a hydroxidů železa:
- E172(i) neboli černý oxid železitý,
- E172(ii) neboli červený oxid železitý,
- E172(iii) neboli žlutý oxid železitý
Potraviny s tímto potravinářským aditivem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani. Železo se v těle nevstřebává.
Hlavní důležité body o E172– Oxidy a hydroxidy železa:
Jedná se o barvivo.
Může způsobit alergickou reakci.
Nevhodné pro děti.
Doporučujeme.
Výroba E172
Obvykle se oxidy a hydroxidy železa získávají z železného prášku (síran železnatý) nebo z vodných roztoků solí železa.
Na co se oxidy a hydroxidy železa používají?
Kromě v potravinářství jako barvivo se E172 používá také v některých lécích a kosmetických výrobcích.
Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E172:
- sladkosti
- omáčky
- nápoje
- koření
- lososové a masové pasty
- vegetariánské klobásy
- dezerty
- dorty
- zmrzliny
- chipsy
- žvýkačky
- cereálie
- arašídové máslo
- veganské hotdogy
- pudinky
Je E172 zdravé?
Nejsou známy žádné nežádoucí účinky oxidů a hydroxidů železa. Při větším množství však může zatížit trávicí trakt.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Použití E172 je v EU povoleno. U nás se nesmí používat pouze do dětské výživy. V USA je jsou oxidy a hydroxidy železa také povoleny k použití v potravinách.