Věděli jste, že zlato lze i konzumovat?
Je to přírodní kovová potravinářská přísada. Jak název napovídá, potravinám bude propůjčovat zlaté zbarvení.
Používá se pouze jako nátěr na povrchy.
Hlavní důležité body o E175 – zlato
Je to barvivo, které se získává těžbou zlaté rudy
Je vhodné pro děti
Nebyly zjištěny žádné vedlejší účinky spojené s jeho konzumací
Není to běžný alergen
Je vhodný pro vegany
Výroba E175
Zlato se získává těžbou z rudy a následným zpracováním kyanidem sodným nebo amalgamací se rtutí.
Amalgamace zahrnuje vtažení zlata do rtuti, přičemž vzniká amalgám. Rtuť je pak odstraněna rozpuštěním v kyselině dusičné a vzniká zlato.
Kde se zlato používá?
V potravinářství se používá jako ozdoba cukrovinek s cukerným nátěrem a další čokoládové pochutiny. Její využití je výhradně dekorativní.
V posledních letech jsou velkým hitem jedlé plátky zlata, které se používá na zdobení potravin. Vyrábí se z čistého zlata nebo někdy ze směsi zlata a stříbra. Jak jeho název napovídá, je jedlý, protože zlato je klasifikováno jako „biologicky inertní“, což znamená, že prochází lidským trávicím traktem, aniž by bylo absorbováno.
Je E1103 zdravé?
S konzumací zlata nejsou spojeny žádné vedlejší účinky a jak bylo výše zmíněno, pro naše tělo je biologicky interní a tělem prochází v nezměněné podobě.
Použití v EU vs. USA vs. svět
V Evropské unii i ve Spojených státech je jeho využívání za dekorativními účely povoleno.
E175 je v potravinářských výrobcích v Austrálii zakázáno.