Sorban vápenatý se používá jako angifungální syntetická konzervační látky v potravinářských výrobcích. Zároveň snižuje oxidaci, aby se zabránilo tvorbě volných radikálů, které mohou být zdraví škodlivé.
Hlavní důležité body o E203 – sorbanu vápenatém:
· Je veganský a bezlepkový
· Je to antioxidant
· Jedná se o konzervant
Výroba E203
Sorban vápenatý se vyrábí neutralizací kyseliny sorbové a je to tedy vápenatá sůl kyseliny sorbové. Kyselina sorbová se přirozeně vyskytuje v plodech jeřabin.
V jakých potravinách můžeme sorban vápenatý najít?
Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E203:
- mléčné výrobky
- žitný chléb
- mražené pizzy
- sušené meruňky
- ovocné saláty
- želatinové kapsle
- sladkosti
- cider
- margarín
- pomazánky
- nealkoholické nápoje
- víno
- olivy
- tvarohové koláče
- lékořice
- kečup
Je přísada E203 zdravá?
Nežádoucí účinky sorbanu vápenatého nejsou známy. Jen velmi malé procento lidí vykazuje lehké pseudoalergické reakce.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání E203 je schváleno Evropskou unií pouze u některých druhů potravin. V USA je sorbát vápenatý obecně uznáván jako bezpečná potravinářská látka.