Ethylparahydroxybenzoát sodná sůl (E215) je efektivní konzervační látka. Kde se používá?

Ethylparahydroxybenzoát sodná sůl (E215) se používá v potravinářském průmyslu jako konzervant.

Setkat se můžete také s názvem ethyl p-hydroxybenzoát sodný.

Najít ji ale můžeme také v kosmetice a farmaceutickém průmyslu.

Jedná se o antifungální a antibakteriální látku s konzervačními vlastnostmi.

Hlavní důležité body o E215 – ethylparahydroxybenzoát sodná sůl:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je povolené, ale doporučujeme se této potravinářské přídatné látce vyhýbat.
Není vhodné pro děti.
Je to častý alergen.

Výroba E215

Výroba látky probíhá syntetickým procesem.

Pro komerční účely se vyrábí chemicky z toluenu a poté projde procesem esterifikace.

Na co se používá ethylparahydroxybenzoát sodná sůl?

Stejně jako mnoho dalších konzervačních látek, E215 lze použít do sladkostí nebo snacků.

Tato látka se ale nachází také v sýru, margarínu, sladidlech nebo salátovém dresinku.

Je E215 zdravý?

Podle dostupných informací nejsou známé žádné nežádoucí účinky.

Stejně jako u jiných látek může E215 vyvolat alergické reakce, jako je svědění, otoky, kapřivka nebo astma. Lidé citliví na alergické reakce by se proto produktům s tímto konzervantem měli vyhýbat.

Podle některých studií může konzumace ethylparahydroxybenzoátu sodné soli způsobit poruchy pozornosti nebo záněty kůže.

Použití EU vs. USA vs. svět

V Evropské unii (včetně České republiky) je použití E215 povoleno, ale velmi omezeno. Použít se u nás může např. do vánočky, ořechů, sladkostí nebo tekutých sladidel.

Ve Spojených státech a Austrálii je E215 pro užití v potravinářském průmyslu zakázané.

Použité zdroje

E215, https://www.ivyroses.com/
E215 - Sodium ethyl p-hydroxybenzoate, https://world.openfoodfacts.org/
E215: Ethyl-p-hydroxybenzoate sodium salt, http://www.food-info.net/uk/index.htm