Methylparahydroxybenzoát sodná sůl (E219) je známý také jako methyl p-hydroxybenzoát sodný.
Látka se používá v potravinářském průmyslu jako konzervační látka. Účinná je hlavně vůči plísním a kvasinkám. Proti bakteriím není tak efektivní, a proto výrobci musí sáhnout po jiné konzervační látce.
Hlavní důležité body o E219 – methylparahydroxybenzoát sodná sůl:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je povolené, ale doporučujeme se tomuto potravinovému aditivu vyhýbat.
Není vhodné pro děti.
Je to častý alergen.
Výroba E219
Konzervant E219 se v přírodě nevyskytuje. Vyrábí se synteticky pomocí složité chemické reakce z kyseliny benzoové.
Na co se používá methylparahydroxybenzoát sodná sůl?
E219 má široké použití. Výrobci ho mohou využít pro pečivo, nealkoholické nápoje, zmrzlinu, sladkosti, sýry nebo mouku.
Stejně tak lze konzervant využít také v kosmetických a farmaceutických produktech.
Je E219 zdravý?
Konzervant se často spojuje s podráždním pokožky, kopřivkou a dalšími alergickými reakcemi. Někteří jedinci zaznamenali také znecitlivění úst. Z tohoto důvodu je v Evropské unii jeho používání hodně omezené.
Použití EU vs. USA vs. svět
V Čechách i Evropské unii se látka můžete používat při výrobě potravin, ale jejich seznam je dost omezený. Používat se může jen při výrobě tekutých sladidel, sladkostí (kromě čokolády), oříšků, brambor nebo snacků z obilovin.
Ve Spojených státech i v Austrálii je používání E219 povolené a není nijak omezeno.