Bisulfit sodný, také známý jako hydrogensiřičitan sodný je jeden ze siřičitanů, který lze použít jako konzervant a antioxidant v potravinách.
Jedná se o čirou bezbarvou občas lehce nažloutlou kapalinu s typickou vůní oxidu siřičitého.
Hlavní důležité body o E 222- hydrogensiřičitan sodný
Není přírodního původu a vyrábí se synteticky
Není vhodný pro děti
Jedná se o potravinový alergen a u citlivějších jedinců může dojít k podráždění očí nebo sliznic – vždy musí být výrazně označen, pokud je obsažen v potravině
Tato složka je veganská i bezlepková
Výroba E222
Tento konzervant může být komerčně vyráběn z chemické reakce mezi plynným oxidem siřičitým a vodným hydroxidem sodným.
Hydrogensiřičitan sodný vždy musí být tučně zvýrazněn na obalu potravin, pokud je obsažen.
Kde se hydrogensiřičitan sodný (E 222) používá?
Pokud se přidá do vody v kyselém prostředí, uvolňuje plynný oxid siřičitý, který funguje jako konzervační prostředek k ničení mikroorganismů.
Může být také použit jako pohlcovač kyslíku, který zabraňuje znehodnocení potravin oxidací. A tím chrání barvu (proti zhnědnutí), čerstvost a chuť potravin. Běžně se používá při konzervování ovoce a listové zeleniny.
Krevety jsou často touto látkou ošetřeny, aby se zabránilo nebo zpomalilo tvorbě černých skvrn v hlavě a krunýři poté, co jsou vystaveny kyslíku.
Jeho funkcí je zabránit zhnědnutí při výrobě taveného sýra.
Může být použit ke změkčení kukuřičných zrn, a tím umožňuje umožnění snadnému oddělení vlákniny a bílkovin od škrobu.
Konkrétní produkty
- Huy Fong Foods – Sriracha omáčka
- Milsy – Bánovecká pomazánka
- Olma – tradiční pomazánkové máslo
Je E222 zdravé?
Řadíme ho mezi konzervanty, které můžou u některých jedinců způsobit alergickou reakci, jako bolest hlavy, kopřivku nebo dýchací potíže.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Tento konzervant je bezpečný k jídlu a nemá téměř žádné vedlejší účinky a jeho bezpečnost byla schválena jak v USA, tak V Evropské unii, pro použití v omezeném množství.
Bisulfit sodný je obecně uznáván jako bezpečný, pokud se používá jako konzervační látka, ale je zakázán v mase, potravinách obsahující vitamín B1 a syrovém/čerstvém ovoci nebo zelenině.