Disiřičitan draselný nebo též pyrosiřičitan draselný je derivát oxidu siřičitého, který se používá jako konzervant.
Má podobu bílého krystalického prášku se sirným zápachem.
Obecně ho lze vyrobit reakcí oxidu siřičitého s uhličitanem draselným.
Molekulární vzorec E224 je K2S2O5.
Hlavní důležité body o E224 – disiřičitanu draselném:
Je to konzervant.
Není to přírodní látka.
Není vhodné pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR je povolené, ale doporučujeme se tomuto éčku vyhýbat.
Kde se disiřičitan draselný používá?
V potravinářském průmyslu se běžně používá jako konzervační, antioxidační a sterilizační činidlo při výrobě vína, moštů, džusů a piva. Kromě nápojů můžete disiřičitan sodný najít též v marmeládách, želé, hořčici či konzervovaném ovoci a zelenině.
- Hamé Zelí bílé sterilované v kořeněném sladkokyselém nálevu, Žampionové řezy v mírně slaném nálevu, Křeník
- Otické kysané zelí, Albert Kysané zelí bílé, kysané zelí červené
- Amora Dijonská hořčice
- Rybex Rybí salát v majonéze, Rybí salát s jogurtem
- Penny Market Citrónek
- Billa Aceto Balsamico
- Lišácké jablko Cider
Při rozpuštění ve vodě uvolňuje SO2, čímž prodlužuje trvanlivost potravin. Oxid siřičitý jednak potlačuje růst škodlivých mikroorganismů, které by negativně ovlivnily kvalitu nápojů, a jednak funguje jako antioxidant, zabraňuje stárnutí nápojů, například jejich hnědnutí či ztrátě chuti a aroma.
Lze jej také použít jako dezinfekční prostředek na lahve, nádoby a zařízení na kvašení.
Je E224 zdravé?
Použití disiřičitanu draselného v potravinářském průmyslu je v omezené míře povoleno, a to přesto, že existují studie o jeho potenciální škodlivosti.
U citlivých osob a astmatiků může vyvolávat silné alergické reakce, bolest hlavy a nevolnost.
Vzhledem ke skutečnosti, že ničí vitamín B, by se rovněž neměl používat v potravinách, které jsou jeho primárním zdrojem.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání disiřičitanu draselného v potravinářském průmyslu je povoleno v EU i USA. Denní dávka nesmí překročit 0,7 mg na 1 kilogram tělesné hmotnosti.