Siřičitan vápenatý je bílý, nestálý prášek, který reaguje s kyslíkem za vniku síranu vápenatého. Jedná se o vápenatou sůl kyseliny siřičité a v kyselém prostředí tvoří kyselinu sírovou, konzervační látku. Kromě toho, že se jedná o konzervant, může být použit i jako bělící prostředek při výrobě cukru.
Potraviny s tímto potravinářským aditivem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.
Hlavní důležité body o E226 – Siřičitan vápenatý:
Není vhodné pro děti.
Může způsobovat alergickou reakci.
V ČR je povolené.
Nedoporučujeme.
Výroba E226
Siřičitan vápenatý se vyrábí přidáváním oxidu siřičitého do vápenatého louhu.
Na co se používá siřičitan vápenatý?
Používá se jako konzervační prostředek a také jako oxidační a bělicí prostředek, aby se zabránilo znehodnocení a změně barvy.
Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E226:
- cider
- ovocné šťávy
- konzervované ovoce
- víno
Je E226 zdravé?
Díky svému oxidačnímu účinku může siřičitan draselný snížit obsah vitamínů ve výrobcích. V játrech se redukuje na neškodný síran a vylučuje se močí.
Siřičitanům (E221 – E228) je třeba se vyhnout, pokud jedinec špatně snáší přírodní siřičitany. Je známo, že tato chemikálie dráždí žaludeční výstelku v důsledku uvolňování kyseliny sírové.
Použití EU vs. USA vs. svět
Siřičitan draselný je jako potravinářská přidatná látka schválen v EU i v USA. V Austrálii a na Novém Zélandu je však E226 zakázané.