Hydrogensiřičitan vápenatý je vápenatá sůl kyseliny siřičité a používá se jako antimikrobiální syntetická konzervační látka v potravinářských výrobcích. Jedná se o nazelenalou tekutinu, která reaguje za vzniku siřičitanu vápenátého. Funguje také jako ztužovač a to zejména v konzervovaném ovoci a zelenině.
Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.
Hlavní důležité body o E227 – Hydrogensiřičitan vápenatý:
Není vhodné pro děti.
Může způsobovat alergickou reakci.
Jedná se o konzervant.
Nedoporučujeme.
Výroba E227
Vyrábí se reakcí vápence s přebytkem kyseliny siřičité, v podstatě směsí oxidu siřičitého a vody.
Na co se používá hydrogensiřičitan vápenatý?
Kromě potravinářství se používá také jako zpevňující a dezinfekční prostředek. Zabraňuje také sekundárnímu kvašení při vaření piva a používá se k mytí pivních sudů, aby se zabránilo zakalení nebo kyselosti piva.
Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E227:
- pivo
- konzervované ovoce a zelenina
- ovocné džusy
- ovocné džemy
- kyselé okurky
Je E227 zdravé?
Játra redukují hydrogensiřičitan vápenatý na síran, který může být vylučován jako složka moči. Stejně jako u jiných solí kyselin siřičitých ničí E227 obsah vitamínu B1 v potravě, který je důležitý pro zdravé srdce a nervy. Přidávaným siřičitanům (E221 – E228) je třeba se vyhnout, pokud jedinec netoleruje přírodní siřičitany. Je také známo, že hydrogensiřičitan vápenatý vyvolává astmatické záchvaty a v Austrálii byl proto zakázán.
Použití EU vs. USA vs. svět
Hydrogensiřičitan vápenatý je schválen pro použití jako potravinářská přídatná látka v EU. Nicméně v Austrálii, USA a na Novém Zélandu je zakázan kvůli svým prokázaným vedlejším účinkům.