Natamycin, také známý jako pimaricin, běžně používaný jako přírodní konzervační prostředek při povrchové úpravě sýrů a uzenin k zamezení růstu kvasinek a plísní.
Na trhu je dostupný v několika typech, jako čistý, 50% s pomocnými látkami laktózy, glukózy nebo soli.
Je bez chuti, bez zápachu a neovlivňuje vzhled, chuť a barvu jídla.
Hlavní důležité body o E 235 – natamycin
Je přírodního původu
Je vhodný pro děti, těhotné i kojící ženy
Není to běžný alergen
Tato složka je veganská i bezlepková
Výroba E 235
Je to přírodní antimykotická složka vyráběná řízenou fermentací.
Kde se natamycin (E 235) používá?
Běžně se používá k hubení kvasinek a plísní na povrchu přírodně fermentovaných produktů, jako je jogurt, sýr, šunka a suchá klobása, a tím prodlužuje trvanlivost.
Jeho vodný roztok můžete sami doma nastříkat na povrch sýra, abyste zabránili zplesnivění sýra a prodloužili jeho trvanlivost. Nebo do jeho roztoku namočte klobásu anebo jeho roztok přidejte do ovocných a zeleninových šťáv a vína.
Může být také použit v nekvašeném kynutém pečivu. Tímto prodloužíte trvanlivost produktů.
Konkrétní výrobky
- Italiamo – jemný italský sýr
- Milbona – sýr Gouda
- Koliba – salámový sýr
Je E 235 zdravé?
Při testech byl zjištěn pozitivní účinek na redukci váhy a látka je v podezření, že snižuje účinnost antibiotik.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Jak v USA, tak EU se natamycin může používat k povrchové úpravě sýrů.