Když se řekne „formaldehyd v potravinách“, zní to děsivě. Pojďme se podívat, jestli to skutečně tak děsivé je.
Hlavní důležité body o konzervantu E240 – formaldehydu:
· Není vhodný pro děti
· V EU není povolen
· Je považován za potenciálně karcinogenní
· Rozhodně bychom se mu snažili vyhnout
Výroba E240
Formaldehyd je bezbarvý plyn se silným zápachem, nejčastěji je používán ve stavebních materiálech. Průmyslově vyrábí katalytickou oxidací methanolu. Nejběžnějšími katalyzátory jsou kovové stříbro, oxid železitý, oxidy železa a molybdenu, nebo oxidy vanadu.
Když se formaldehyd rozpustí ve vodě, stane se z něj formalín, který se běžně používá jako dezinfekční prostředek nebo jako konzervační prostředek v pohřebních ústavech a lékařských laboratořích.
Rostliny, zvířata i lidé produkují formaldehyd přirozeně, jako součást metabolických procesů. Nachází se také přirozeně v životním prostředí a ve vzduchu se rychle rozkládá.
Na co se formaldehyd používá?
V USA je schválen jako nepřímá potravinářská přísada. To znamená, že se používá v některých materiálech, které přicházejí do přímého styku s potravinami. V současné době jej FDA (Úřad pro potraviny a léčiva) uvádí jako schválený pro použití v odpěňovačích (zabraňují tvorbě pěny v některých tekutinách a potravinách).
Tekutý formalín je také schválený pro použití v rybářském průmyslu – používá se jako antiparazitická úprava vody pro některé druhy ryb, které běžně jíme – například lososa. Používá se také jako protiplísňová úpravaa rybích jiker.
Je přísada E240 zdravá?
Pokud je lidské tělo vystaveno nízkým dávkám, má účinné procesy, které formaldehyd zpracují, rozloží a vyloučí. Velmi rychle se vstřebává a metabolizuje v gastrointestinálním traktu. Většina formaldehydu je v potravinách vázána takovým způsobem, že nezpůsobuje žádné vedlejší účinky.
Ve velkém množství ale toxický je. Může způsobit nízký krevní tlak, abnormální srdeční rytmus, nepravidelné dýchání, bezvědomí, koma a ve vzácných případech i smrt. To se ale týká opravdu vysokých dávek formaldehydu.
Chcete-li se formaldehydu co nejvíce vyhnout, doporučuje se pečlivě umývat ovoce a zeleninu pod tekoucí vodou, maso a ryby vařte dostatečně dlouho. Kupujte ryby v lokálním rybářství.
V USA je minimální úroveň rizika pro člověka stanovena na 0,2mg na kilogram na den.
Použití v EU vs. USA vs. Svět
V USA je formaldehyd povolen, v EU je od roku 2016 (jakožto potenciální karcinogen) v potravinářském průmyslu, zakázán. Zakázán je také v Austrálii a na Novém Zélandu.