Octany sodné, směs octanu sodného a kyseliny octové v poměru 1:1, se běžně používá jako konzervační látka, ochucovadlo a pro úpravu pH v potravinách.
Hlavní důležité body o E 262 – octany sodné
Není přírodní, protože se vyrábí chemickou syntézou
Je vhodný pro děti
Není to alergen
Je veganský i bezlepkový
Výroba E262
Octany se vyrábí syntézou reakcí uhličitanu sodného s kyselinou octovou nebo reakcí bezvodého octanu sodného s kyselinou octovou.
Kde se octan sodný (E 262) používá?
Hlavním účelem použití v potravinách s následujícími 3 funkcemi:
- konzervant pro prodloužení trvanlivosti potravin v chlebu a mase
- ochucovadlo, které dodává slaným pokrmům octovou chuť
- pevný zdroj volné kyseliny pro úpravu kyselosti potravin
Obecně platí, že použití zahrnuje pečivo, maso a slané produkty.
Jako konzervant zabraňuje růstu plísní v chlebovém těstě a k prodloužení trvanlivosti.
Může být přidán do slaných produktů, jako jsou slané sušenky, chipsy, koření, omáčky, polévky, bramborové lupínky a saláty.
Konkrétní potraviny
- Mr. Natur – tatarský biftek
- Pikok – vepřové párky se sýrem
- Penam – toastový chléb
Je E262 zdravé?
Je obecně uznávaný jako bezpečný, a lze jej použít jako antimikrobiální činidlo, ochucovadlo a a činidlo pro kontrolu pH v potravinách v kontrolovaném množství.
Přijatelný denní příjem je 0–15 mg/kg tělesné hmotnosti.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Jeho použití jako konzervantu je schváleno, jak v EU, tak USA nebo Austrálii.