Kyselina mléčná je organická kyselina. V pevném stavu je bílá a rozpustná ve vodě. V tekutém stavu pak tvoří bezbarvý roztok.
Hlavní důležité body o konzervantu E270 – kyselině mléčné:
· Je vhodná pro děti
· Ve vysokém množství může způsobit nadýmání
· Je zdraví prospěšná – upravuje zdraví střev
· Rozhodně se vyplatí zařadit do jídelníčku
Výroba E270
Kyselina mléčná se průmyslově vyrábí bakteriální fermentací sacharidů, případně chemickou syntézou z acetaldehydu. V roce 2009 se vyráběla převážně fermentací. Jako výchozí materiál pro průmyslovou výrobu kyseliny mléčné lze použít jakýkoliv zdroj sacharidů obsahující cukry C5 a C6. Často se používá čistá sacharóza, glukóza ze škrobu, surový cukr a řepná šťáva.
Na co se kyselina mléčná používá?
E270 je přírodní konzervant, který se často vyskytuje v potravinách, jako je jogurt či nakládaná (fermentovaná) zelenina. Kromě toho, že díky ní vydrží jídlo déle, může také posílit váš imunitní systém.
Výrobci potravin přidávají kyselinu mléčnou do balených potravinářských výrobků, jako je chléb, dezerty, olivy a džemy, aby měly delší trvanlivost. Kyselina mléčná je dobrý konzervant, protože dokáže zabíjet a potlačovat bakterie v potravinách, pomáhá také přecházet změnám barvy a funguje jako gelující činidlo.
Je přísada E270 zdravá?
Ano, i když se jedná o konzervant, je kyselina mléčná zdravá.
Může zvýšit výživovou hodnotu vašeho jídla. Zatímco kyselina mléčná, která se přidává do dezertů, rybích konzerv a sycených nápojů vám asi příliš zdraví nepřinese, přirozeně produkovaná kyselina mléčná ve fermentovaných potravinách, jako je kimchi a jogurt, nabízí řadu zdravotních výhod: posílení imunitního systému, pomáhá tělu absorbovat minerály a vitamíny, má antioxidační účinky a chrání před vaginálními a močovými infekcemi.
Některé kmeny bakterií mléčného kvašení nalezené v potravinách jsou například probiotika z rodu Lactobacillus. To znamená, že potraviny s vysokým obsahem kyseliny mléčné mají probiotické vlastnosti a mohou zlepšit zdraví vašich střev.
Pozor ale! Pokud začnete z ničeho nic jíst obrovské množství fermentované zeleniny, mohou se dostavit i problémy. A to hlavně v podobě těch zažívacích – plynatosti, nadýmání, průjmů.
Použití v EU vs. USA vs. Svět
Kyselina mléčná je povolená všude ve světě.