Propionát sodný je sůl kyseliny propanové, kterou lze použít jako konzervant v potravinách.
Hlavní důležité body o E 281 – propionan sodný
Není přírodního původu
Není vhodný pro děti
Není to běžný alergen, ale u citlivějších jedinců může způsobit zažívací potíže a bolest hlavy
Nadměrná konzumace může zvýšit zdravotní riziko obezity a cukrovky
Tato složka je veganská i bezlepková
Výroba E281
Tento konzervant, lze vyrobit reakcí kyseliny propionové s hydroxidem sodným v peroxidu vodíku a vodě. Vznikne krystalický prášek nebo granule s lehkým kyselým zápachem.
Kde se propionan sodný (E 281) používá?
Primárně se používá v pečivu k prodloužení jeho trvanlivosti a lze jej také použít v následujících potravinách, aby se zabránilo růstu plísní a jiných mikrobů:
- Nealkoholické nápoje
- Sýry
- Cukrovinky a polevy
- Želatiny, pudinky a náplně
- Džemy
- Masné výrobky
Konzervant se smíchá s ostatními suchými ingrediencemi, nebo jej nejprve rozpustíme ve vodě, anebo ho přidáme na konci přípravy těsta.
Konkrétní výrobky
- Nopek – Mr. Brownie
- Pilos – tvarohová tyčinka
- K Classic – toastový chléb světlý
Je E281 zdravé?
Zdravotní komplikace hrozí pouze u jedinců, kteří se ukáží jako přecitlivělí na tuto látku. Za normálních podmínek je proionan bezpečný.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Propionan je schválený jako bezpečný k použití i ke konzumaci jak v USA, tak v Evropské unii, pokud se používá jako antimikrobiální činidlo a ochucovadlo v potravinách.