E282 je relativně nový potravinářský konzervant, který se vyvinul v posledních desetiletích a to s ohledem na jeho bezpečnost oproti benzoátu sodném (E211) a nižší cenu než sorban draselný (E202).
Propionan vápenatý je vápenatá sůl kyseliny propionové, což je přírodní kyselina, která je přítomná v malém množství v mnoha potravinách. Někdy je ve vysokých koncentracích produkovaná bakteriemi ve fermentovaných potravinách. Nachází se také v našem tlustém střevě.
Vyskytuje se buď v práškové nebo krystalické formě a je dobře rozpustný ve vodě.
Používá se jako konzervant proti plísním, čímž prodlužuje trvanlivost potravin. Je také zdrojem vápníku.
Potraviny s tímto potravinářským aditivem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.
Hlavní důležité body o 282– Propionan vápenatý:
Jedná se o konzervant.
Není vhodné pro děti.
Může způsobovat alergickou reakci.
Doporučujeme 3/5.
Výroba E282
Zatímco propionát vápenatý lze přirozeně nalézt v sýrech a lze jej použít ke konzervaci masa a mléčných výrobků, komerční E282 je syntetizován v laboratoři, kde se vyrábí reakcí kyseliny propionové s uhličitanem vápenatým nebo hydroxidem vápenatým.
Na co se propionan vápenatý používá?
E282 je účinnější proti plísním než benzoát sodný, ale nemá žádnou aktivitu proti kvasinkám, takže se používá hlavně v pekárenských produktech, které používají jako přísadu kvasnice.
Dodává potravinám nutriční hodnotu, protože je zdrojem vápníku, který je pro lidský organismus velmi důležitým minerálem.
Kromě v potravinářství se používá také v zemědělství k potlačení horečky u krav a jako doplněk krmiva.
Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E282:
- pekárenské produkty
- sýry
- nealkoholické nápoje
- čerstvá těsta
- pudinky
- želatiny
- džemy
- masné výrobky
- sušené mléko
- jogurty
- alkoholické nápoje
Je E282 zdravé?
Nejsou známy žádné vedlejší účinky propionanu vápenatého. Ve vzácných případech mohou někteří jedinci pociťovat bolesti hlavy nebo migrény.
Nicméně studie z roku 2002 zjistila, že propionát vápenatý může způsobit podrážděnost, neklid, nepozornost a poruchy spánku u některých dětí v případě, že by ho konzumovaly každý den.
Za zmínku také stojí, že naše těla E282 neukládají, což znamená, že se nedokáže hromadit v našich buňkách. Místo toho se látka rozkládá do trávicícího traktu a snadno se vstřebává, metabolizuje a eliminuje.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používá E282 jako potravinářské aditivum v potravinách je schváleno v EU, USA, Austrálii i na Novém Zélandu.