Kyselina jablečná, běžně spojovaná s jablky a přirozeně se vyskytuje v ovoci, kde zvýrazňuje chuť a přidává kyselost.
Používá se jako ochucovadlo a činidlo pro kontrolu pH.
Hlavní důležité body o E 296 – kyselina jablečná
Je přírodního původu, ale může být vyrobena i synteticky
Je bezpečná pro děti, těhotné i kojící ženy
Není to běžný alergen
Je vhodný pro vegany i osoby s bezlepkovou dietou
Výroba E296
Kyselina L-jablečná je přirozeně přítomna v mnoha ovocích s dalšími okyselujícími látkami, jako je kyselina citrónová, kyselina vinná a kyselina fumarová.
Kyselina jablečná a kyselina citrónová jsou převládajícími kyselinami ve většině druhů ovoce (meloun (99 %), jablko (95 %), meruňka (70 %), třešeň (94 %), broskev (73 %), hruška (77 %)).
Výrobní procesy se liší podle jejích typů: L, D a DL. Obecně je L forma vyrobena fermentací sacharidů, DL forma je syntetizována z maleinanhydridu a D typ je oddělen od DL formy.
Vznikne bílý nebo téměř bílý krystalický prášek nebo granule s trpkou, kyselou chutí.
Kde se kyselina vinná (E296) používá?
Její vlastnosti jsou v potravinářství široce používané, protože dokáže kontrolovat PH, zvýrazňovat chuť jídla, dodává jídlu kyselost a může zabraňovat růstu některých bakterií.
Konkrétní produkty
- Staropramen – Cool nealko jablko a hruška
- Sunárek – jablečný nápoj
- Penam – Toustís
Je E296 zdravé?
Obecně je považována za bezpečnou, ale někteří lidé na ní mohou být alergičtí nebo citliví.
Je málo zpráv o vedlejších účincích, ale může vyvolat některé příznaky alergie, jako jsou bolesti hlavy, průjem, nevolnost a další reakce u lidí, kteří jsou na něj alergičtí.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Bezpečnost jakožto potravinářská přídatná látka byla schválena americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv, Evropským úřadem pro bezpečnost potravin.
Jaké jsou zdravotní přínosy E296?
Kyselina jablečná může našemu tělu pomoci předcházet močovým kamenům, zmírnit fibromyalgii, zlepšit suchost v ústech a prospívat naší pokožce.