Proč je pro většinu z nás askorban vápenatý (E302) dobrý a kdo by se naopak měl jeho konzumaci vyhnout?

Askorban vápenatý (L-askorban vápenatý) je vápenatá sůl kyseliny askorbové, která funguje jako antioxidant a regulátor kyselosti. Jedná se o bílý až světle žlutý prášek bez zápachu.

Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.

Hlavní důležité body o E302 – Askorban vápenatý:
Je bezpečné.
Jedná se o antioxidant.
Doporučujeme.

Výroba E302

Ačkoli je askorban sodný přírodním antioxidantem vyskytujícím se ve většině ovoce a zeleniny, může být také vyroben synteticky fermentací a oxidací glukózy.

Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E302:

  • pekárenské výrobky
  • sušenky
  • snídaňové cereálie
  • nealkoholické nápoje
  • omáčky
  • olivy
  • uzeniny
  • mražené pizzy

Je E302 zdravé?

Askorbát sodný není alergen a navíc je nezbytný pro růst, zdravé zuby, dásně, kosti, kůži a krevní cévy. Napomáhá také vstřebávání železa.  

Ve vysokých dávkách však může způsobit průjem a ledvinové kameny.

Použití EU vs. USA vs. svět

E302 je schváleno pro použití jako potravinářská přísada v EU a obecně uznáváno jako bezpečná potravinářská látka v USA, Austrálii i na Novém Zélandu.

Použité zdroje

E302, www.food-info.net