Prvně je důležité si definovat estery mastných kyselin s kyselinou askorbovou. Dělíme je na askorbylpalmitáty a askorbylstearát. My si představíme askorbylpamitát (E304 (i)).
E304 (i) je ester tvořený z kyseliny askorbové a dalších kyselin vytvářejících v tucích rozpustnou formu vitamínu C. Je to bílá nebo žlutobílá pevná látka.
Hlavní body o E304 – askorbylpalmitát:
Je živočišného původu.
Jedná se o bezpečnou látku.
Vhodné pro děti.
Schválen EU.
Výroba E304
Askorbylpamitát se vyrábí esterifikací palmitátu mastné kyseliny a kyseliny askorbové. Kyselina askorbová je také známá jako vitamín C.
Kde se askorbylpalmitát používá?
Tento antioxidant naleznete v potravinách jako jsou:
- cereálie
- majonézy
- oleje
- margaríny
- zpracované maso
Je E304 zdravé?
Při konzumaci nehrozí žádné vedlejší negativní účinky.
Nemusí být vhodné pro vegetariány, protože kyselina palmitová, která se používá k jeho výrobě může pocházet ze živočišného tuku.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Askorbylpalmitát je potravinářská přísada schválená EU. Dále se používá v USA, Kanadě, Austrálii a na Novém Zélandu.