Oktylgallát je syntetický antioxidant, který chrání především před oxidací způsobenou volnými radikály. Jedná se o bílou až krémově bílou krystalickou látku bez zápachu, dobře rozpustnou v tucích.
Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.
Hlavní důležité body o E311 – Oktylgallát:
Může způsobovat alergickou reakci.
Nevhodné pro děti.
Nepovolené v ČR.
Nedoporučujeme.
Výroba E311
Oktylgallát se vyrábí esterifikací (výroba esteru reakcí alkoholu a kyseliny) oktanolu a kyseliny gallové, produkované v rostlinných taninech.
Na co se používá oktylgallát?
E311 se používá jako antioxidant v tučných potravinách a nápojích (zejména k prevenci žluknutí olejů) a také v kosmetice.
Příklady potravin, které někdy obsahují E311:
- cereálie
- mléko
- sýry
- salátové dresinky
- tuky
- oleje
Je E311 zdravé?
Oktylgallát se ve střevech rozkládá zpět na kyselinu galovou a oktanol. O kyselině gallové se říká, že ve vysokých koncentracích způsobuje podráždění kůže, jako je ekzém, a také hyperaktivitu a podráždění žaludeční sliznice.
Použití EU vs. USA vs. svět
E311 je pro použití jako potravinářská přísada v EU zakázáno, v USA a Austrálii je však povoleno.