Pokud jste někdy četli etiketu ingrediencí klobás, šunky, párku, slaniny a dalších uzených masných výrobků, možná jste si všimli přísady s tímto názvem.
Je to proto, že tento bílý krystalický stabilizátor v potravinách funguje jako antioxidant, konzervant a ztužovač.
Hlavní důležité body o E 316 – erythorban sodný
Není přírodního původu, díky výrobnímu procesu ho označujeme jako syntetický
Je vhodný pro děti
Není to běžný alergen
Je vhodný pro vegany i osoby trpící celiakií
Výroba E316
Vyrábí se organickou syntézou.
Kde se erythorban sodný (E 316) používá?
Používá se jako antioxidant, konzervační látka, barvivo nebo ztužovač.
- Antioxidant – udržuje potraviny čerstvé (barvu, chuť atd.)
- Konzervační látka – zabraňuje mikrobiálnímu růstu a tím prodlužuje trvanlivost potravin
- Ztužovač – urychluje proces zrání masa a rybích výrobků tím, že urychluje vývoj růžové barvy.
Konkrétní potraviny
- Pikok – šunka
- Kmotr – salám pikante
- Albert – Bavorská bílá klobása
Je E316 zdravé?
Nebyly zjištěny žádné nežádoucí účinky.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Jeho bezpečnost při použití jako potravinářské přídatné látky byla schválena americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv, Evropským úřadem pro bezpečnost potravin i Austrálii a na Novém Zélandu.
Čím erythorban sodný (E 316) nahradit?
Nahradit jej může další antioxidant – askorbát sodný (E 301).