Butylhydroxyanisol, známý také jako BHA, je syntetický antioxidant, který zabraňuje žluknutí potravin obsahujících jedlé oleje a tuky.
Kromě toho působí i proti některým bakteriím a plísním.
Vyrábí se z vedlejších produktů vznikajících při zpracování ropy.
Molekulární vzorec E320 je C11H16O2.
Hlavní důležité body o E320 – butylhydroxyanisolu:
Je to antioxidant.
Není to přírodní látka.
Není vhodné pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR je povolené, ale doporučujeme se této přídatné potravinářské látce vyhýbat.
Kde se butylhydroxyanisol používá?
Butylhydroxyanisol najdeme v rozmanitých rostlinných olejích a tucích rostlinného i živočišného původu, jako jsou margaríny, máslo, sádlo.
Obsahují ho ale též mnohé dehydrované potraviny, například polévky či omáčky, dále také žvýkačky, zmrzlina, majonéza nebo cereálie.
- Billa Clever Sirup s příchutí citronu
- Dr.Oetker Vanilkové aroma, Mandlové aroma
- Žvýkačky Orbit, Winterfresh, Airways, Hubba Bubba
- Tiha Skleněné nudle Good S
- YumYum Instantní nudlová polévka s kuřecí příchutí
Může být obsažen nejen v potravinách samotných, ale rovněž v obalech, ze kterých do nich následně může pronikat.
Je E320 zdravé?
Použití BHA v potravinářském průmyslu bylo schváleno americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) i Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA).
Ve srovnání s terciární butylhydrochinem či butylhydroxytoluenem je ale jeho používání více kontroverzní, například Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) ho považuje za látku „pravděpodobně karcinogenní“.
U citlivých jedinců může konzumace BHA způsobovat nežádoucí reakce, zejména v podobě kopřivky.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání BHA v potravinářském průmyslu je povoleno v EU i USA.